SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

Estat Islàmic reivindica l’atemptat d’Istanbul mentre el terrorista continua fugit

Dotze detinguts per la seua suposada implicació en l’atac amb 39 morts || L’únic sospitós de la massacre va disparar fins a 180 bales durant el sagnant assalt a la discoteca la nit de Cap d’Any

Familiars d’una de les víctimes de l’atemptat porten el fèretre durant el seu funeral, ahir a Istanbul.

Familiars d’una de les víctimes de l’atemptat porten el fèretre durant el seu funeral, ahir a Istanbul.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estat Islàmic (EI) va reivindicar ahir l’autoria de l’atemptat contra el club Reina d’Istanbul la nit de Cap d’Any que va deixar almenys 39 morts i 69 ferits. “En la continuació de les operacions beneïdes que Estat Islàmic està portant a terme contra el protector de la Creu, Turquia, un heroic soldat del califat va atacar un dels clubs nocturns més famosos on els cristians celebren el seu dia de festa apòstata”, va anunciar el grup terrorista en un comunicat.

En el text es detalla que el terrorista va utilitzar granades i una metralladora i va causar unes 150 víctimes entre morts i ferits. EI afirma que aquesta acció s’ha fet en “revenja” pels bombardejos contra musulmans que efectua Turquia en territori sirià, per la qual cosa va acusar el govern d’Ankara de ser “servidor de la Creu”.

El Govern turc assenyala que és a prop d’identificar el terrorista que va atacar el club la nit de Cap d’Any

Les autoritats turques continuen buscant l’únic sospitós de l’atac, que va descarregar 180 bales abans d’abandonar l’arma al local. L’atac va tenir lloc cap a la 01.30 hora local (dos hores menys a Espanya) a l’exclusiva discoteca situada a la riba europea del Bòsfor, on diversos centenars de persones celebraven l’arribada de l’any nou. L’atacant va actuar de manera “extremament professional” i, per la seua forma de caminar, sembla que hauria patit en algun moment anterior un tret a la cama dreta, segons fonts dels serveis antiterroristes turcs.

Per la seua part, la policia va detenir a Istanbul dotze persones per la seua suposada implicació en l’atac. Els sospitosos van ser detinguts per la unitat antiterrorista de la policia, en una operació que encara continua. En aquest sentit, el viceprimer ministre turc, Numan Kurtulmus, va assegurar que les forces de seguretat són a prop d’identificar el terrorista que va cometre l’atac.

Kurtulmus va assenyalar que està clar que la incursió militar de Turquia a Síria, llançada el mes d’agost passat, ha molestat els grups terroristes i els que estan darrere d’ells, però va deixar clar que l’ofensiva continuarà fins que s’eliminin totes les amenaces a què s’enfronta el país.

D’altra banda, els serveis d’intel·ligència turcs veuen considerables similituds entre l’atac al club Reina i l’atemptat a l’aeroport Atatürk d’Istanbul atribuït a EI, en el qual van morir 45 persones el passat 28 de juny. La policia centra la investigació en cèl·lules d’EI procedents de l’Uzbekistan i el Kirguizistan, encara que també en les branques d’Estat Islàmic de nacionalitat turca.

En el cas de les operacions turques, aquestes es van saldar amb la mort d’almenys 22 jihadistes. L’ofensiva s’emmarca dins de l’operació Escut de l’Eufrates, llançada fa més de quatre mesos per expulsar EI de zones properes a la frontera. En les últimes setmanes, les forces turques i les milícies aliades han provat d’estrènyer el cèrcol sobre Al-Bab. A la zona de Dayr Kak, uns vuit quilòmetres al sud-oest, l’aviació russa va destruir diversos objectius d’EI.

Turquia i Rússia van impulsar l’alto el foc que va entrar en vigor la setmana passada i que és un primer pas perquè el règim de Bashar al-Assad i els rebels s’asseguin a negociar. Aquest acord deixa fora organitzacions com per exemple Estat Islàmic.

Avions russos i turcs bombardegen objectius jihadistes a SíriaTurquia i Rússia van prosseguir ahir les operacions militars contra el grup terrorista Estat Islàmic i van llançar diversos atacs sobre objectius jihadistes a la zona nord de Síria.

tracking