SEGRE

BRASIL SUCCESSOS

Un motí en una presó del Brasil deixa seixanta morts

La sobreocupació i una disputa de drogues, els possibles desencadenants || Diverses víctimes van ser decapitades

Imatge d’arxiu d’un centre penitenciari al Brasil.

Imatge d’arxiu d’un centre penitenciari al Brasil.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys seixanta persones van morir a causa de la baralla que es va desencadenar diumenge a la presó de la ciutat brasilera de Manaus entre bandes rivals, segons va informar ahir el ministre de Seguretat de l’estat de l’Amazones, Sérgio Fontes.

La baralla va començar a última hora de diumenge amb enfrontaments entre membres de la Família del Nord i el Primer Comandament de la Capital, dos faccions rivals. Fontes va assenyalar el narcotràfic com a origen de la disputa.

Entre els morts hi ha un expolicia lligat a una xarxa criminal liderada per un antic diputat

S’hi suma un problema de sobreocupació, d’acord amb la coordinadora de la Pastoral Carcerària de l’Estadi, Marluce da Costa Sousa. Encara que la presó de Manaus només té capacitat per a 454 presos, n’hi ha 585, segons xifres del Consell Nacional de Justícia.

Les faccions van prendre com a ostatges 74 presos i 12 funcionaris. Els guàrdies de presons van ser alliberats en les primeres hores d’ahir, mentre que els altres van ser entregats al finalitzar la baralla, que va durar disset hores.

Durant el motí carcerari, els responsables van treure set cadàvers decapitats a l’exterior del recinte penitenciari. Entre els morts figura l’expolicia Moacir Jorge Pessoa da Costa, conegut per l’àlies de Moa i vinculat a una xarxa criminal liderada per l’exdiputat Wallace Souza, segons G1. Fontes va indicar que el balanç encara no era definitiu al tancament d’aquesta edició perquè les autoritats, que van aconseguir entrar a la presó ahir, estaven fent recompte dels presos que hi ha –uns vint s’haurien escapat– i en quin estat es troben.

El ministre regional va reclamar mesures al Govern federal perquè es tracta d’una crisi “a nivell nacional”, recordant altres aldarulls recents en presons de tot el país. “Hem d’afrontar junts aquesta situació”, va afirmar. El ministre de Justícia del Brasil, Alexandre de Moraes, va emetre un comunicat en el qual va oferir tota la seua col·laboració a les autoritats de l’Amazones. El governador, José Melo de Oliveira, va avançar que utilitzarà part del fons penitenciari transferit pel Govern central.

tracking