SEGRE

POLÍTICA EUA

El Congrés dels EUA obre amb un xoc entre Trump i el seu partit

Ford paralitza una inversió a Mèxic i enfonsa el peso

Donald Trump.

Donald Trump.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Congrés dels EUA va inaugurar ahir el nou període de sessions amb el primer xoc entre el president electe, Donald Trump, i els seus coreligionaris del Partit Republicà per una proposta d’alguns legisladors per debilitar una entitat d’ètica independent.

Un grup de republicans va votar a favor d’una iniciativa per restar poder a l’Oficina d’Ètica del Congrés (OCE), que investiga els congressistes i el seu personal. Trump, que serà investit com a president el dia 20 de gener, va criticar que els legisladors del seu partit, “amb tot en el que el Congrés ha de treballar”, estableixin com a prioritat “debilitar” l’OCE, malgrat “que pugui ser injusta”. “Centrin-se en la reforma tributària, l’assistència sanitària i tantes altres coses d’una importància molt més gran!”, va urgir Trump als republicans.

La polèmica va irrompre en el que hauria d’haver estat un dia de celebració per als conservadors, que ahir van prendre possessió dels seus escons al Congrés després d’haver aconseguit mantenir la seua majoria al Senat i a la Cambra de Representants en les eleccions de novembre.

D’altra banda, el magnat va atacar General Motors (GM) i va amenaçar el fabricant amb la imposició d’aranzels duaners llevat que produeixi els seus vehicles als EUA. Ford, l’altre gegant automobilístic nord-americà, anunciava hores després que cancel·lava la construcció prevista d’una planta a Mèxic i que desviava la inversió –700 milions de dòlars– a Michigan. L’anunci va provocar la depreciació del peso mexicà.

tracking