SEGRE

ACCIDENT AERI

El Govern central rellevarà Trillo d’ambaixador perquè acaba el seu mandat, no pel Iak-42

Desvincula el cessament de l’informe del Consell d’Estat que culpa Defensa de l’accident amb 62 militars morts || Les associacions de víctimes no acceptaran que sigui designat per a un nou càrrec públic

Imatge d’arxiu de l’exministre de Defensa i actual ambaixador a Londres, Federico Trillo.

Imatge d’arxiu de l’exministre de Defensa i actual ambaixador a Londres, Federico Trillo.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol rellevarà pròximament el seu ambaixador a Londres, l’exministre de Defensa Federico Trillo, segons van informar fonts diplomàtiques. La substitució de Trillo, el cessament del qual havia estat exigit per l’oposició i els familiars de les víctimes de l’avió Iakovlev Iak-42, es produirà juntament amb 72 ambaixadors més, el relleu dels quals estava pendent perquè l’Executiu ha estat en funcions durant gairebé un any.

El ministeri d’Afers Estrangers, segons les mateixes fonts, va donar per fet el relleu de Trillo al capdavant de l’ambaixada al Regne Unit, però va desvincular aquesta decisió del dictamen del Consell d’Estat conegut dimarts sobre l’accident del Iak-42 a Turquia el 2003 en el qual van morir 62 militars espanyols.

El Govern recorda que la direcció de l’ambaixada a Londres està “pendent de renovació”

Després de conèixer-se aquest dictamen –que responsabilitza el ministeri de Defensa, que dirigia llavors Trillo, de l’accident–, els partits de l’oposició (PSOE, Podem i C’s) van exigir el cessament de l’ambaixador al Regne Unit, que també reclamen els familiars de les víctimes. Les fonts van indicar, pel que fa a això, que l’ambaixada a Londres està “pendent de renovació”, com unes altres 72 legacions diplomàtiques. La interinitat que va produir la falta d’acord per a la formació d’un govern va paralitzar els nomenaments a Exteriors, de manera que no només es va suspendre el procés de rotació d’ambaixades del 2015, sinó que es van mantenir places vacants i es va prorrogar la continuïtat d’ambaixadors en edat de jubilació.

Per la seua part, l’Associació Famílies Víctimes Vol Il·legal Iak-42 va afirmar rotundament que no acceptarà que Federico Trillo sigui designat de nou en un altre càrrec públic o de representació. L’associació va manifestar que davant d’aquestes circumstàncies es tracta d’un cessament “emmascarat”.

Al seu parer, la destitució com a ambaixador no es porta a terme per la “indignitat d’exercir l’esmentat càrrec en nom d’Espanya”.

En aquest sentit, l’associació que presideix Miguel Ángel Sencianes va assegurar que no acceptarà “una nova mentida i humiliació” perquè això suposaria “encadenar a les anteriors ardits mentides i fal·làcies”.

En aquest sentit, va recalcar que, a causa que Federico Trillo era el responsable del ministeri de Defensa en el moment de l’accident ocorregut el 2003, no admetrà que l’exministre ostenti un nou càrrec públic o de representació.

Fonts del ministeri de Defensa van informar ahir que Cospedal ha proposat a l’associació de víctimes la celebració d’aquesta trobada i espera concretar una data per a la reunió.

L’associació va sol·licitar dimarts l’entrevista amb Cospedal, hores després de conèixer-se el dictamen del Consell d’Estat en el qual es responsabilitza el ministeri de Defensa de l’accident del Iak-42 que es va produir a Turquia el 26 de maig del 2003 i en el qual van morir 75 persones, 62 de les quals militars espanyols, quan tornaven d’una missió a l’Afganistan.

El PSOE havia sol·licitat la compareixença tant de Dolores de Cospedal com el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis.

Cospedal parlarà amb les víctimes i compareixerà al CongrésLa ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha proposat reunir-se la setmana que ve amb l’associació de víctimes de l’accident del Iak-42, que ha sol·licitat aquesta trobada després del dictamen del Consell d’Estat.

tracking