SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

“L’any que ve no seré president”

Carles Puigdemont assegura que no té “cap vocació” de ser candidat a la presidència || Colau adverteix del risc que el referèndum que anuncia el Govern es converteixi en un altre 9-N

Puigdemont i Ada Colau, ahir a Ràdio Barcelona.

Puigdemont i Ada Colau, ahir a Ràdio Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va assegurar ahir que no serà president d’aquí a un any, ja que no té “cap vocació” de ser candidat a la presidència de la Generalitat. El cap del Govern es va descartar com a candidat electoral davant de la pressió del seu partit i va indicar que el seu “compromís” és el de culminar el procés independentista, una “nova etapa” que requereix “nous lideratges”. Puigdemont va participar en el programa especial de Ràdio Barcelona amb motiu dels 50 anys de la campanya solidària Cap nen sense joguina, de cara a la nit de Reis, juntament amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Durant la seua intervenció en el programa, Puigdemont va reiterar que la seua tasca com a president de la Generalitat “acaba” quan es convoquin eleccions, i va ressaltar que l’“encàrrec” de la ciutadania i el seu “compromís” és el de culminar el procés d’un “estat postautonòmic” a un de “preindependència”, per la qual cosa la seua tasca “acaba aquí”.

D’altra banda, el president va destacar la “voluntat de diàleg acreditada” de la Generalitat amb el Govern central i va insistir en la seua disposició a reunir-se amb Mariano Rajoy: “En el moment en què em convidi, jo hi aniré sense el més mínim dubte”, va dir, malgrat que va precisar que no s’ha fixat encara cap data per a una possible reunió entre els dos mandataris.

Pel que fa al referèndum, Puigdemont va defensar que aquest serà “efectiu” i tindrà “credibilitat” si la ciutadania “el fa seu” amb una àmplia mobilització. El president de la Generalitat va repetir que, segons la seua opinió, la meitat de la participació més un vot seria un percentatge que atorgaria “validesa i legitimitat” al resultat d’un referèndum d’independència, encara que va voler puntualitzar la seua disposició a parlar sobre un altre possible quòrum.

Per la seua part, Colau va reclamar un referèndum que interpel·li tota la ciutadania i no la instrumentalitzi, i va avisar que “posar el calendari al davant de les condicions pot portar a reeditar un 9-N, una consulta que és molt legítima, però que no és un referèndum”. Colau va defensar una consulta efectiva reconeguda internament i externament, que “ha de fer-se, perquè la qüestió bàsica és la democràcia”.

La comitiva va transcórrer amb normalitat pels carrers de la capital d’Osona, on es van congregar milers de persones perquè els nens rebessin els Reis Mags d’Orient. En la cavalcada es van exhibir molts fanalets independentistes, encara que van dominar els multicolors tradicionals. La polèmica va sorgir a començaments d’aquesta setmana, al conèixer-se que l’ANC i Òmnium Cultural –que finalment es va desmarcar– van iniciar una campanya per animar la població a rebre els Reis Mags amb fanalets amb l’estelada.

Puigdemont i Ada Colau, ahir a Ràdio Barcelona.

Puigdemont i Ada Colau, ahir a Ràdio Barcelona.

tracking