SEGRE

TRAGÈDIA AÈRIA

La fiscalia alemanya veu Lubitz com l’únic responsable de l’accident de Germanwings

El copilot patia un “episodi psicòtic depressiu” que va ocultar || La família del veí de Lleida que va morir en la tragèdia considera també culpable la companyia i encara espera la indemnització

Imatge d’arxiu dels equips de rescat mentre treballaven al lloc de la catàstrofe aèria.

Imatge d’arxiu dels equips de rescat mentre treballaven al lloc de la catàstrofe aèria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fiscals alemanys han determinat que ningú més que el copilot Andreas Lubitz pot ser considerat responsable de l’accident d’un avió de l’aerolínia Germanwings als Alps francesos el març del 2015, segons va anunciar ahir un portaveu de la fiscalia.

Lubitz, copilot de l’aparell, va fer estavellar de forma intencionada l’avió A320 de Germanwings contra una muntanya el 24 de març del 2015 mentre realitzava el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf, i va matar les 150 persones que viatjaven a bord, entre elles diversos espanyols i un veí de Lleida, Maurice Yaya Kobina, de 42 anys.

El 80% dels afectats pel sinistre als Alps ja han cobrat el total de la indemnització

Els fiscals han dit que Lubitz patia un presumpte “episodi psicòtic depressiu” que va començar el desembre del 2014, mesos abans del fatal sinistre, però que va ocultar la malaltia a l’empresa, que forma part del grup Lufthansa.

Els fiscals investigaven si algú més que encara estigui viu podria ser considerat responsable de la tragèdia, però el portaveu va indicar que les investigacions no van revelar cap motiu per a la culpa, ja sigui per part dels metges, Lufthansa, Germanwings o per part de l’autoritat d’aviació alemanya.

Els advocats que representen les famílies de les víctimes havien dit prèviament que Lubitz, que va interrompre temporalment l’entrenament com a pilot per rebre tractament per un episodi depressiu, hauria d’haver estat observat més de prop. El sinistre va portar les autoritats a Europa a proposar noves lleis sobre el control i observació dels pilots.

Per la seua banda, l’advocat de la família del veí de Lleida, Xavier Prats, va manifestar ahir que la companyia “ha de tenir també part de la culpa”. També va afegir que encara estan pendents de la indemnització final. Fins ara, han percebut 50.000 euros.

Al seu torn, el portaveu de l’Associació d’Afectats pel Vol Germanwings 9525, Eduardo Ruiz, va confirmar que el 80 per cent de les famílies afectades van arribar a un acord amb la companyia i les companyies d’assegurances per no haver de celebrar un judici i van cobrar la indemnització poc després.

El 20 per cent d’afectats restant continua endavant amb el litigi judicial, que segons assenyala el mateix portaveu és “complex”.

Fins al moment, segons va dir Eduardo Ruiz, la causa d’aquest sinistre ja ha acumulat aproximadament 30.000 folis.

Així ho va denunciar ahir Guido Colque, l’advocat de l’exfuncionària de l’Administració d’Aeroports i Serveis Auxiliars a la Navegació Aèria (AASANA) Celia Castedo, a qui el Govern bolivià responsabilitza d’autoritzar el vol, partint de dades dels registres de la Direcció General d’Aeronàutica Civil (DGAC).

“Va realitzar diversos vols kamikazes, amb permís de la DGAC, el 22 d’agost de Medellín (Colòmbia) a Santa Cruz (Bolívia), un altre vol de Cochabamba (Bolívia) a Medellín el 23 d’octubre, i en tots dos casos viatjava al límit de combustible”, va assenyalar en aquest sentit Colque.

L’aerolínia del drama del Chapecoense va fer vols “kamikazes”L’aerolínia LaMia, a la qual pertany l’avió que es va estavellar a finals de novembre i que va matar 71 de les 77 persones que portava a bord –entre elles, part de l’equip de futbol del Brasil Chapecoense–, ja havia realitzat almenys dos vols més entre Bolívia i Colòmbia amb el combustible just.

tracking