SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Munté valora com a presidenciable Mas i el PDeCAT evita dir noms

Puigdemont transmet a la formació la seua negativa a repetir en unes eleccions|| Arrimadas i Albiol critiquen el cul-de-sac en què es troba el Govern

Puigdemont i Mas, en una reunió d’ahir del PDeCAT.

Puigdemont i Mas, en una reunió d’ahir del PDeCAT.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PDeCAT intenta contenir el debat successori obert arran de la renúncia de Carles Puigdemont a presentar-se a la reelecció com a president de la Generalitat, encara que ahir va tornar a emergir el nom d’Artur Mas entre els possibles candidats.

Va ser la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, la que va donar versemblança a aquesta opció, carregada d’incògnites, ja que Mas està pendent de ser jutjat del 6 al 10 de febrer per haver impulsat la consulta del 9-N del 2014.

Anna Gabriel denuncia que JxSí va voler eliminar la CUP i que “encara hi ha gent que vol destrossar-nos”

Munté va assegurar que Mas seria “un grandíssim candidat” del PDeCAT en les properes eleccions al Parlament de Catalunya, al tractar-se d’un “actiu importantíssim i molt vigent”. Per a Munté, tanmateix, ara el PDeCAT ha “de centrar-se en el referèndum”, sense “distreure’s amb altres debats”.

Precisament aquest va ser el missatge en què va posar èmfasi la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, convençuda que el seu partit no pot obrir ara una batalla per la successió. “De candidats, ja en parlarem quan toqui, si em permeten l’expressió pujoliana”, va afirmar. A més, Carles Puigdemont va traslladar ahir dilluns als seus companys de partit que no pensa presentar-se com a candidat.

Per la seua banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar “probable” que hi hagi eleccions a Catalunya el 2017, davant del cul-de-sac en el qual es troba el Govern. El PSC, per boca de Jaume Collboni, va lamentar que tant el procés com el debat sobre el lideratge al PDeCAT són un “bucle” al qual es pretén “arrossegar” tothom. El líder del PP català, Xavier García Albiol, va titllar de “covard” Puigdemont per haver “deixat tirat” un PDeCAT en “extinció política”. D’altra banda, la cupaire Anna Gabriel va acusar JxSí d’haver intentat acorralar la CUP per “destrossar-la”: “Ens han volgut eliminar i encara hi ha gent que treballa per destrossar-nos.”

Demòcrates creu que Espanya sortirà de la UE si impedeix el referèndum? El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, va afirmar ahir que Espanya posaria “en dubte la seua participació a la UE” si impedeix per la força el referèndum. “L’Estat espanyol tindrà el gran dilema de decidir si pacta o tolera un referèndum, o bé si es veu abocat a sortir de la UE”, va subratllar. D’altra banda, el 59,1% dels catalans es mostra a favor de celebrar una consulta pactada amb l’Estat i està en contra que sigui unilateral, segons La Vanguàrdia. En relació amb l’enquesta, el popular Pablo Casado va assegurar que el “Govern central ni vol ni pot fer-ho”. Per la seua part, el president Carles Puigdemont va defensar la consulta i va explicar que exercir la democràcia va ser un repte que es veia complicat durant la dictadura, però que ara s’ha vist que “tampoc és fàcil després”.

tracking