SEGRE

TRAGÈDIA POLÈMICA

Cospedal admet que Defensa va ser responsable del sinistre del Iak-42

Assegura als familiars que buscarà “per terra, mar i aire” el contracte de l’avió || Les víctimes qualifiquen d’“or moral” el seu compromís d’obrir una investigació

Representants dels familiars de les víctimes del Iak-42, a l’entrar ahir al ministeri de Defensa.

Representants dels familiars de les víctimes del Iak-42, a l’entrar ahir al ministeri de Defensa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, es va comprometre ahir a investigar la gestió de l’accident de l’avió Iak-42, en el qual van morir 62 militars, i va assumir el dictamen del Consell d’Estat que responsabilitza del sinistre aquest departament, llavors dirigit per Federico Trillo.

Cospedal i els responsables i juristes de l’Associació de Familiars de Víctimes del Iak-42 es van reunir durant una hora i mitja, dies després que l’informe del Consell d’Estat donés la raó als familiars afirmant que l’avió mai hauria d’haver-se enlairat, declara la responsabilitat patrimonial de Defensa i adverteix de l’existència d’irregularitats en les contractacions de vols per al transport de tropes a missions internacionals. En aquest sentit, Cospedal es compromet, segons els familiars, a buscar “per terra mar i aire” el contracte de l’avió i dels 42 vols anteriors així com de la documentació relativa a la pòlissa d’assegurança del vol que va pagar Espanya. Al final de la reunió, a porta tancada, Defensa va afirmar en un comunicat que Cospedal va traslladar als familiars de les víctimes que el seu departament seguirà el dictamen del Consell d’Estat, encara que no sigui vinculant per a l’Executiu.

Els va transmetre la seua màxima disposició a col·laborar en les seues peticions i el seu “compromís infrangible amb el record i la memòria de les víctimes per part del ministeri de Defensa, del Govern i de tota la societat espanyola”.

L’Associació de Familiars de Víctimes del Iak-42 va qualificar d’“or moral” i “alleujament” la decisió de Defensa, i el seu president, Miguel Sencianes, es va declarar satisfet amb la reunió.

Per a aquesta associació suposa un “canvi radical” en l’enfocament de la gestió de l’accident portada fins ara per Defensa i posa el “marcador a zero” en el procés obert el 2004.

El vicepresident de l’Associació, Francisco Cardona, i la familiar d’una de les víctimes, Curra Ripollés, van afirmar que “encara que la paraula perdó no va sortir a la reunió, amb la intenció mostrada per Cospedal d’aclarir els fets ens val a les famílies”.

Per la seua part, Trillo va afirmar que “tot el que faci el Govern” li sembla “correcte”.

tracking