SEGRE

EQUIPAMENTS PROJECTES

Inici del ‘compte enrere’ per a la Model de Barcelona

Govern i ajuntament firmen el conveni per tancar la presó || La Zona Franca acollirà els nous centres penitenciaris

Imatge de la presó Model de Barcelona.

Imatge de la presó Model de Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Barcelona cedirà de forma gratuïta a la Generalitat dos solars a la Zona Franca de Barcelona per construir dos nous equipaments penitenciaris que substituiran la presó Model, situada al cor de la ciutat, i el centre obert penitenciari de Trinitat Nova.

Aquest és un dels punts que recull el conveni firmat ahir a la mateixa presó pel vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que van coincidir en el fet que l’acord, d’“obligat compliment a diferència dels anteriors” van assegurar, implica posar en marxa “el compte enrere” per clausurar la Model, malgrat que la data del tancament de la presó queda encara per concretar.

Cedeix dos solars per a noves presons però no es concreta la data per tancar la Model

En aquests dos solars de la Zona Franca –que sumen un total de 26.500 metres quadrats– es construirà un centre penitenciari de règim obert i un altre de règim ordinari, que permetran el trasllat de la Model –que acull en l’actualitat presos preventius– i el de règim obert de la Trinitat Vella. D’altra banda, el consistori també modificarà el Pla General Metropolità per poder construir-los.

Al solar més petit, que té 13.000 metres quadrats, s’aixecarà el centre obert, amb un cost previst de 35 milions d’euros, amb capacitat per a 800 persones i que reunirà els interns de tercer grau i que ara estan distribuïts entre la Model, Trinitat i Wad-Ras.

L’altre espai, que compta amb 20.000 metres quadrats, es destinarà al centre de règim ordinari, i tindrà un cost aproximat de 75 milions d’euros. L’alcaldessa va explicar que el trasllat de la Model permetrà dedicar aquest espai a “equipaments de barri” com una residència, una guarderia, un casal, zones verdes i un espai de memòria sobre la repressió franquista.

El conveni que s’ha signat també inclou que l’ajuntament comprarà a la Generalitat per 5,5 milions el solar del Centre Obert 2, a la Trinitat Vella, per construir-hi 265 nous habitatges socials, 110 dels quals destinats a reallotjaments.

tracking