SEGRE

ENERGIA POLÈMICA

Els consumidors pagaran cent milions més per Castor

Aquest any en el rebut del gas per tornar el crèdit d’Enagás || Els costos per a l’Estat podrien superar els 4.700 milions

Instal·lacions de la plataforma marina de Castor.

Instal·lacions de la plataforma marina de Castor.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consumidors de gas d’Espanya hauran d’assumir en les factures del 2017 el pagament de 96.383.024 euros per sufragar la indemnització pel fracassat projecte Castor a l’empresa promotora (Escal UGS) i el manteniment. Escal, a mans majoritàriament del grup ACS, de Florentino Pérez, ja ha percebut més de 1.760 milions d’euros després de renunciar al projecte.

Amb les instal·lacions hibernades i a l’espera que el Govern central prengui una decisió, el rebut del gas torna a incloure –després de la primera consignació el passat 2016– una partida milionària per tornar el crèdit bancari subscrit per Enagás a compte dels drets de cobrament al llarg de trenta anys arran que l’executiu de Mariano Rajoy aprovés per decret el pagament una indemnització de 1.350 milions d’euros a Escal UGS.

Enagás va subscriure un préstec amb diverses entitats per al pagament de la indemnització

La partida, que figura en l’ordre del ministeri d’Energia publicada al BOE a finals de l’any passat establint els peatges i cànons del sistema gasista per aquest any, ascendeix exactament a 80.664.725 euros. A aquesta xifra s’han de sumar els 15.781.229 euros que rebrà Enagás Transporte per als “costos provisionals d’operació i manteniment” de les instal·lacions hibernades aquest any 2017.

El gruix anirà per amortitzar el crèdit contret per Enagás amb el Santader, Caixabank i Bankia, que va permetre a Escal UGS cobrar en poc més d’un mes els 1.350 milions d’euros de la indemnització aprovada pel govern del Partit Popular l’octubre del 2014. La xifra consignada per a aquest capítol el 2017 és exactament la mateixa que la de la primera anualitat de l’any passat: 80,66 milions d’euros.

Segons va anunciar el mateix Govern central l’octubre del 2014, Castor tindria un cost d’uns cent milions a l’any al llarg de tres dècades. L’OCU va calcular, no obstant, que en total, incloent l’operació financera i els corresponents interessos que podrien créixer a mesura que s’esgota el temps d’amortització, podria acabar superant de llarg els 4.700 milions d’euros.

tracking