SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Puigdemont incrementa la pressió a la CUP i espera reunir-se amb Rajoy aquest mes

El president afirma que sense Pressupostos no hi haurà referèndum i convocarà eleccions || El líder del PP reitera que no autoritzarà la consulta i li demana que assisteixi a la Conferència de Presidents dimarts

Rajoy i el primer ministre d’Irlanda, Enda Kenny, ahir durant una trobada mantinguda a La Moncloa.

Rajoy i el primer ministre d’Irlanda, Enda Kenny, ahir durant una trobada mantinguda a La Moncloa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reiterar ahir a la CUP que si no dóna el seu aval als Pressupostos del 2017 liquidarà la legislatura i no hi haurà referèndum aquest any. Puigdemont va assegurar que manté aquesta condició que ja va posar en el debat sobre la seua qüestió de confiança. “No podem continuar governant si no tenim Pressupostos per coherència i per dignitat democràtica”, va insistir. Puigdemont, que confia que podrà pactar finalment els comptes amb la CUP, va explicar que sense Pressupostos “tècnicament” podria governar tres anys més, però que no seria coherent amb el compromís d’impulsar el procés sobiranista. El president es va obrir a estudiar les propostes de la CUP per als comptes, com 150 milions extres per a educació, però els va advertir que no poden aspirar que s’acceptin “el 100%”. Quant al paper que desenvoluparan els Mossos d’Esquadra i els funcionaris de la Generalitat el dia del referèndum, Puigdemont va assegurar que el Govern “no demanarà a ningú que desobeeixi i es a part de la funció que li toca en l’administració”. Va subratllar que el referèndum serà efectiu i vinculant –i al qual es convidarà observadors internacionals– encara que no pugui pactar-lo amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i es va comprometre a aplicar el resultat que tinguin les urnes, avançant que si guanya el no, convocarà “immediatament” eleccions. Puigdemont va dir que està “parlant de quan i en quin format” ha de produir-se una trobada amb el cap de l’Executiu, que va situar en una data “no molt llunyana” d’aquest gener. Per la seua part, Rajoy va assegurar que no autoritzarà un referèndum i va aconsellar de nou a Puigdemont assistir dimarts a la Conferència de Presidents ja que, segons va dir, quan un deixa la “cadira buida”, altres acaben opinant per ell. Rajoy va dir que espera reunir-se amb el president català en “pròximes dates” i va rebutjar que hagi fracassat el diàleg. El líder del PP català, Xavier García Albiol, al seu torn, va considerar “complicada” aquesta trobada, perquè Puigdemont condiciona el diàleg al fet que s’accepti el referèndum. Per la seua part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que el “somni” de Puigdemont, i del vicepresident, Oriol Junqueras, és “veure un guàrdia civil o un policia retirant una falsa urna” davant d’una consulta unilateral i va instar el Govern central a impedir aquesta votació.

Els cupaires insten Puigdemont a “implicar-se” en els PressupostosEl diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas va exigir ahir al president Puigdemont “que s’arremangui, s’impliqui” i es posi a treballar en el projecte de Pressupostos, que ara per ara no és com vol la formació, del vot de la qual depèn l’aprovació dels comptes.

tracking