SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Embolic per aprovar els pressupostos

El Govern i la CUP es reuneixen per reactivar les negociacions sobre els comptes de la Generalitat per al 2017 || Els cupaires situen la pujada de l’IRPF com a clau per assolir un acord

Reguant i Salelles, després de la conferència dels cupaires d’aquest dijous a Barcelona.

Reguant i Salelles, després de la conferència dels cupaires d’aquest dijous a Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va avançar ahir que contempla iniciar a partir de dimecres vinent la negociació “formal” amb la CUP per buscar un acord definitiu sobre els Pressupostos de la Generalitat del 2017. Fonts de l’Executiu van mantenir que el contacte amb la CUP és “constant” i que fins ara hi ha hagut més d’una desena de trobades per abordar qüestions pressupostàries. La versió de la Generalitat contrasta amb la de la CUP, la diputada de la qual al Parlament i portaveu pressupostària, Eulàlia Reguant, va criticar ahir que només hi hagi hagut una reunió –el 12 de novembre– sobre els comptes des que es van admetre a tràmit. Reguant va acusar el PDeCAT de “bloquejar” les seues demandes i ERC de falta de compromís, a més de retreure al Govern que lligui la celebració del referèndum a l’aprovació dels comptes.

Poc després, el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, es va reunir amb Benet Salellas i Reguant per buscar reactivar les negociacions. Si el Govern preveu abordar la negociació formal amb la CUP a partir del 18, tindrà deu dies per convèncer-los, ja que els cupaires prendran una decisió definitiva sobre els comptes en una reunió dels seus òrgans interns prevista per al 28 de gener.

Rebutja que Puigdemont s’impliqui més en els Pressupostos, com reclamen els cupaires

El líder del PSC crida a “desfer l’engany” del referèndum perquè està condemnat al fracàs

La CUP va celebrar una conferència aquest dijous per explicar el seu posicionament sobre els temes més candents que té amb el Govern, i sobre els Pressupostos va exigir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s’arremangui i s’impliqui” en la negociació dels comptes. Els cupaires insisteixen en un increment de l’IRPF per a les rendes superiors a 60.000 euros, un augment de l’impost del patrimoni i modificar l’impost de successions i donacions per tornar als nivells del 2008. Mesures que han estat rebutjades des del Govern i des de Junts pel Sí.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va rebutjar la possibilitat que Carles Puigdemont –amb el qual els cupaires “tenen més afinitat que amb Junqueras”, va dir Reguant– s’impliqui més en la negociació dels Pressupostos i va demanar “generositat” a totes les parts.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per la seua part, va coincidir amb Arrimadas a preveure un avançament dels comicis per a aquest 2017. Iceta va cridar a més a “desfer l’engany” del referèndum i treballar perquè el Govern deixi de generar expectatives en els ciutadans que, segons va dir, estan condemnades al fracàs.

D’altra banda, l’oposició ha presentat 78 esmenes a la proposició de llei de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social, la primera llei de desconnexió tramitada pel Parlament. El PSC i Catalunya Sí que es Pot demanen acomodar l’agència a la Constitució. En un altre ordre, la Conferència de Presidents dels Parlaments Autonòmics –en la qual no va participar la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell– va advocar ahir per aprofundir en l’actualització de la Constitució i va elegir com a responsable el president de les Corts Valencianes, Enric Morera.

Reguant i Salelles, després de la conferència dels cupaires d’aquest dijous a Barcelona.

Reguant i Salelles, després de la conferència dels cupaires d’aquest dijous a Barcelona.

tracking