SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

“El 2017 és l’inici d’una nova era”

Puigdemont garanteix un referèndum vàlid que donarà fi al procés sobiranista || Confirma per carta a Rajoy que avui no anirà a la conferència de presidents i li demana un tracte “bilateral”

Puigdemont, ahir, en el moment de la conferència al teatre Romea de Barcelona.

Puigdemont, ahir, en el moment de la conferència al teatre Romea de Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va prometre ahir un referèndum “vinculant i vàlid”, que persistirà a negociar amb l’Estat, perquè l’any 2017 sigui “l’inici de l’era de la Catalunya rotundament lliure”.

Al teatre Romea de Barcelona, Puigdemont va oferir una conferència per fer balanç del seu primer any com a president i traçar les línies del 2017.

Santamaría subratlla que la consulta “no es negociarà” i que actuaran “amb respecte a la llei”

Va considerar que ja s’està “aconseguint” la independència, amb els passos que individualment i col·lectiva està fent la societat catalana, però va subratllar que aquest 2017 el Govern “garantirà” que els catalans puguin decidir “en un referèndum que serà vinculant i vàlid”, ja que són els ciutadans els que “autoritzaran el referèndum amb la seua participació” en aquest.

En tot cas, va avisar que no renunciarà a negociar la consulta amb l’Estat ni “donarà per acceptat el primer ni el segon no”. “No l’hi posarem fàcil tampoc a dir que no”, va afegir.

Per a Puigdemont, el 2017 “s’acabarà” el procés sobiranista i s’iniciarà “una nova era a la història”, la d’una Catalunya “rotundament lliure, més pròspera i més justa”, en la qual els catalans “prendran la veu”.

També va abordar la seua absència a la conferència de presidents convocada per avui, amb relació a la qual va exposar que la seua decisió s’ha de llegir com “una declaració individual d’independència”, una declaració que ja han fet molts ciutadans de Catalunya, al seu parer.

De fet, poc abans de la conferència, Puigdemont va comunicar per carta al cap del Govern, Mariano Rajoy, que no assistirà a la conferència de presidents perquè creu que Catalunya “s’ha guanyat” el dret a una relació bilateral, però li va traslladar la seua “oferta permanent de diàleg”.

Per la seua banda, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va avisar el president de la Generalitat que si no assisteix a la trobada d’avui no podrà defensar les seues posicions. A més, va garantir que l’Executiu respondrà “amb proporcionalitat i respecte a la llei” la celebració d’un referèndum que va reiterar que “no es realitzarà”.

“L’únic que s’ha autodescartat fins ara és Puigdemont, ningú més s’ha d’autodescartar. I jo sóc dins dels que s’han d’autodescartar. No s’ha d’autodescartar ningú més perquè la situació del país és la que és”, va afirmar.

Puigdemont, ahir, en el moment de la conferència al teatre Romea de Barcelona.

Puigdemont, ahir, en el moment de la conferència al teatre Romea de Barcelona.

tracking