SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Bárcenas reconeix al jutge que hi va haver caixa B al PP, “una comptabilitat extracomptable”

L’extresorer del partit assegura que a Correa “li va pujar al cap” el nivell de relacions que tenia al PP i que Rajoy va decidir “tallar amb ell” || També nega haver rebut diners de la ‘trama Gürtel’

Bárcenas va arribar ahir al matí a l’Audiència Nacional rebut per uns mariachis interpretant l’himne del PP.

Bárcenas va arribar ahir al matí a l’Audiència Nacional rebut per uns mariachis interpretant l’himne del PP.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, va reconèixer ahir davant del tribunal de Gürtel que en aquesta formació hi havia una “comptabilitat extraoficial” en la qual s’anotaven donatius d’empresaris “a canvi de res” i va atribuir al president del Govern, Mariano Rajoy, la decisió de tallar relacions amb Francisco Correa.

Bárcenas, que s’enfronta a 42 anys de presó, va començar a declarar en el macrojudici de Gürtel que se celebra a l’Audiència Nacional i es va desvincular a ell mateix i els membres del PP de les comissions que suposadament van rebre de mans del capitost de Gürtel a canvi d’adjudicar contractes públics a empresaris.

Ciutadans insta que s’investigui al Congrés el finançament irregular del PP

Durant l’interrogatori, l’extresorer va parlar de la polèmica caixa B del PP que s’investiga en una altra peça del cas i en va admetre l’existència, malgrat que es va negar a qualificar-la com a “B” o “paral·lela”, sinó que s’hi va referir com a “comptabilitat extracomptable”, “comptabilitat extraoficial” i “fons no oficials del partit”.

Són les anotacions conegudes com els papers de Bárcenas, que ahir l’extresorer va reconèixer quan la fiscal els va mostrar en pantalla, si bé va dir que es tracta de donatius d’empresaris “a canvi de res”.

“Eren donatius que no tenien caràcter finalista, no es corresponien a una gestió. No es comptabilitzaven oficialment, és obvi, però es portava un control d’entrades i sortides”, va dir per responsabilitzar de la seua administració a continuació l’extresorer Álvaro Lapuerta, que no pot ser jutjat perquè té demència senil.

No sense abans recalcar que Lapuerta és una “persona honorabilíssima, una persona honrada, honrada, honrada”, Bárcenas va explicar que el fet que els empresaris entreguessin els diners era “una cosa absolutament innòcua”, que ho feien per “ajudar” el PP a canvi només que se’ls obrís “una porta” i els rebés el tresorer.

La Fiscalia l’acusa d’haver-se quedat part d’aquesta caixa B, una cosa que, va defensar, era “impossible”, perquè estava supervisada “amb zel extrem” per Lapuerta.

De Correa, va afirmar que el 2003 se’l va deixar de contractar per organitzar actes del PP per ordre del president del partit, Mariano Rajoy, arran que a aquest li va arribar una denúncia per part d’un empresari i el seu gendre que demanava comissions als ajuntaments en nom del partit.

“A Correa li va pujar al cap com de bé li anava en l’activitat empresarial i pensava que el partit era seu i que s’havia de fer el que ell decidís”, va opinar. Davant d’aquesta denúncia, va detallar, Rajoy es va reunir amb Lapuerta i amb Javier Arenas (aleshores secretari general del PP) i van decidir que no se’l contractaria més, una ordre que Bárcenas es va encarregar de difondre al partit.

Bárcenas també va negar les acusacions que va abocar Correa que li entregaven diners en metàl·lic a la seu del Partit Popular i a casa seua provinents d’empresaris que beneficiava amb adjudicacions públiques, gràcies a la seua intermediació en ministeris.

En tot moment, l’extresorer va negar que la seua dona, Rosalía Iglesias –també acusada en el judici–, tingui cap responsabilitat en els delictes que se li imputen, i fins i tot va dir que era ell qui firmava per ella la seua declaració tributària amb un “gargot”.

El judici es reprendrà avui, quan Bárcenas haurà d’explicar l’origen dels 149.000 euros que va utilitzar per comprar la casa a Baqueira Beret.

El PP emmarca paraules de l’extresorer en la seua estratègia de defensaEl vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va ratificar ahir, després de la declaració de Luis Bárcenas en el macrojudici del cas Gürtel, que en el seu partit no hi ha hagut una caixa B i va evitar fer més comentaris sobre el que considera una estratègia de defensa de l’extresorer popular. Casado considera que no hi va haver res de nou en la declaració de Bárcenas i va assegurar que el PP està “molt tranquil, molt orgullós del que ha fet pels espanyols”. En el mateix sentit es van pronunciar diversos càrrecs del PP, com la madrilenya Cristina Cifuentes o l’andalús Juan Manuel Moreno, que van coincidir a subratllar que no tenen por del que pugui dir Bárcenas.

tracking