SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

May vol el Regne Unit fora del mercat únic després d’un Brexit dur

Sotmetrà al Parlament l’acord final sobre la sortida de la Unió Europea || Limitarà la circulació de ciutadans comunitaris i també buscarà acords bilaterals

May, ahir a Lancaster House, anunciant el pla del Brexit.

May, ahir a Lancaster House, anunciant el pla del Brexit.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va apostar ahir per un Brexit dur al confirmar que el Regne Unit sortirà del mercat únic europeu i “recuperarà el control de les seues fronteres”. La premier britànica va confirmar, a més, que l’acord final amb Brussel·les serà sotmès al vot del Parlament.

En presència dels ambaixadors de la resta dels 27 membres de la UE, May va donar per primera vegada detalls del seu pla de negociació amb Brussel·les tan bon punt activi l’article 50 del Tractat de Lisboa, sobre la retirada d’un país comunitari del bloc europeu. La primera ministra va explicar que el país abandonarà el mercat únic, ja que de cap altra forma no podria limitar la lliure circulació de comunitaris. May va assenyalar que buscarà negociar un acord comercial “tan ampli com sigui possible” amb la UE i va explicar dotze objectius de negociació, entre els quals va esmentar la intenció de sortir de la unió duanera perquè continuar dins li impediria negociar acords comercials amb nacions no comunitàries.

Recuperar el control total de les fronteres, una de les prioritats que marcaran la negociació amb la UE

En matèria d’immigració, May va reiterar que buscarà “com més aviat millor” un acord per garantir els drets dels comunitaris que viuen al Regne Unit i dels britànics que resideixen al continent, sense aportar més detalls sobre aquest tema. May va recalcar, a més, que sortir de la UE “no és un rebuig dels valors que compartim”, i va assegurar que el Regne Unit vol ser “un bon veí i aliat”.

El discurs de May va ser criticat pels polítics de l’oposició, que van manifestar inquietud per les conseqüències fiscals que implicarà la sortida del mercat únic.

L’anunci de la primera ministra va provocar una revalorització de la lliura esterlina als mercats després d’haver caigut prop del 20% quan va guanyar el Brexit al referèndum del 23 de juny passat. La moneda britànica va pujar un 2,37% davant del dòlar, fins als 1,233 dòlars, i un 1,46% davant de l’euro, fins als 1,152 euros.

Vol resoldre com més aviat millor la situació dels expatriats? El Regne Unit i Espanya comparteixen un “interès comú” per solucionar com més aviat millor la situació dels expatriats en tots dos països un cop s’executi el Brexit, va assegurar ahir Theresa May, que va confiar a assolir una ràpida resolució amb Mariano Rajoy sempre que hi hagi, alhora, salvaguardes per als nacionals britànics que viuen fora.

tracking