SEGRE

POLÍTICA AUTONOMIES

Rajoy cita Catalunya a participar a la comissió d’experts sobre el finançament

Després de l’acord assolit amb les comunitats a la conferència que van plantar Puigdemont i Urkullu || L’objectiu és pactar el nou sistema aquest any, que s’aplicaria també per a la Generalitat

Foto de família dels participants a la Conferència de Presidents celebrada ahir al Senat.

Foto de família dels participants a la Conferència de Presidents celebrada ahir al Senat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Conferència de Presidents celebrada ahir al Senat va acordar una reforma del model de finançament autonòmic, de manera que es crearà una “comissió d’experts” en el termini d’un mes amb l’objectiu que les comunitats autònomes assoleixin “el màxim consens” al llarg del 2017 per canviar el sistema actual, que va ser un dels debats del dia a la Cambra Alta.

Segons l’acord assolit pel president del Govern central, Mariano Rajoy, i els presidents de les comunitats autònomes reunits a Madrid, sense la presència de representants catalans ni bascos, la comissió estarà integrada per experts proposats tant per l’Estat com per les autonomies i començarà a treballar “de manera immediata” per a “la reformulació posterior d’un nou model de finançament” basat en principis com “solidaritat, suficiència, equitat, transparència, coresponsabilitat fiscal i garantia d’accés dels ciutadans als serveis públics” en funció del seu cost.

La comissió d’experts analitzarà, “donada l’especial sensibilitat que generen els serveis vinculats a la dependència”, els actuals mecanismes de finançament de la Llei de Promoció d’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència “per avaluar-ne l’adequació a les necessitats de les prestacions associades a la dependència”, precisa el document.

Per aquesta raó, també es constituirà una comissió en el termini màxim d’un mes “per procedir a l’anàlisi de la situació del sistema de dependència que determini la situació actual, la sostenibilitat i el finançament per part de l’Estat”. De la mateixa manera, el grup d’experts actualitzarà les principals variables del cost i l’evolució de la despesa sanitària, així com “el reflex en el model proposat”.

Els acords assolits van quedar una mica eclipsats pels recels de diverses comunitats –i no només socialistes– per les diferències en el model fiscal entre territoris, amb la comunitat de Madrid al focus de la polèmica, ja que algunes autonomies la van acusar gairebé de fer dumping, és a dir, competència deslleial, amb la seua menor pressió fiscal sobre els contribuents.

I és que l’alt grau de consens en temes com Europa, l’educació, la violència masclista o el repte demogràfic no va evitar els frecs en aquest, que s’ha erigit com el més espinós de la Conferència i que amenaça convertir-se en un dels principals esculls a superar en la futura negociació del finançament de les autonomies.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va citar la Generalitat a designar representants en la comissió d’experts per elaborar un nou sistema de finançament.

Malgrat que la portaveu del govern, Neus Munté, ja va avançar que l’Executiu no té intenció de participar en aquestes tasques, Mariano Rajoy va afirmar que la Generalitat té la “porta oberta” per sumar-s’hi quan ho consideri convenient, tant si és a l’inici, com durant els treballs a la seua finalització. “La invitació està oberta i és permanent”, va dir, perquè “seria bo que fossin presents en aquests debats”. De totes maneres, Mariano Rajoy va rebutjar la bilateralitat amb Catalunya en les negociacions.

El president, disposat a homenatjar les víctimes del YakMariano Rajoy va assegurar ahir que no veu “cap inconvenient” en l’organització d’una desfilada d’homenatge a les víctimes del Yak-42, com demanen les famílies dels 62 militars que van morir en aquest accident ocorregut el 2003. Encara que va dir que desconeixia aquesta petició, va assenyalar que hi estaria “disposat” i “encantat”. També va assegurar que subscriu “totes i cadascuna de les afirmacions” que va fer la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, quan va demanar perdó en nom de l’Estat. Per la seua part, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que Cospedal va parlar “en nom de tot l’Estat i del Govern, inclòs el president”.

Foto de família dels participants a la Conferència de Presidents celebrada ahir al Senat.

Foto de família dels participants a la Conferència de Presidents celebrada ahir al Senat.

tracking