SEGRE

PANORAMA

El Govern central actua en el mercat gasista per frenar la pujada del preu de la llum

Anuncia “mesures urgents” per abaratir els costos de producció de l’electricitat || El ministre d’Energia reconeix la possibilitat de pujades “artificials” de les tarifes aprofitant la conjuntura

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, en la roda de premsa oferta ahir a la seu del ministeri.

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, en la roda de premsa oferta ahir a la seu del ministeri.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va anunciar ahir mesures per fomentar la competència en el mercat del gas a fi d’augmentar la seua oferta i que aquesta es traslladi i abarateixi l’electricitat. Nadal va indicar que l’objectiu d’aquestes mesures és augmentar l’oferta de gas per actuar al mercat on “està havent-hi més pujada de preus”. En concret, el ministeri va donar el vistiplau a una resolució per a la seua aprovació de “forma immediata” perquè hi hagi “per primera vegada” la figura d’un “creador del mercat” en el sector del gas, la companyia del qual ja ha estat elegida en concurs, encara que Nadal no va revelar el nom, a fi que pugui començar a operar.

Així mateix, el ministre d’Energia va assenyalar que s’aprovarà l’obligatorietat perquè els operadors dominants facin també aquestes ofertes dins del mercat del gas, el Mibgas, a fi de fomentar aquest mercat perquè els preus del gas siguin “més transparents”.

Nadal compareixerà al Congrés la setmana que ve per explicar la pujada de la llum

Gas Natural i Endesa, les dos empreses obligades a fer ofertes en el mercat del gas per abaratir la llum

Pel que fa a aquest punt, va afirmar que aquests operadors dominants hauran de fer una oferta amb “un volum determinat i amb les condicions de preu que estableixi la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC)” per vendre aquest gas en el Mibgas perquè hi hagi “una oferta suficient”.

Nadal va afegir que es demanarà a la CNMC, a la qual a finals de l’any passat ja va sol·licitar per carta que investigués el comportament al mercat del gas “davant de la força amb què estaven pujant els preus”, que desenvolupi “com més aviat millor” aquesta metodologia entre preu de compra i oferta perquè aquestes mesures s’apliquin al mercat del gas.

El ministre va insistir que darrere de l’actual escalada de preus de l’electricitat hi ha factors meteorològics i dels mercats internacionals que l’expliquen, però va assegurar que també pot ocórrer que “algú aprofiti que el Pisuerga passa per Valladolid i provoqui increments de preus artificials”.

Gas Natural Fenosa i Endesa són les dos empreses energètiques que es veuran obligades a presentar ofertes davant del mercat de gas Mibgas per tal de millorar la liquiditat i abaratir el preu final tant del gas com, per extensió, de l’electricitat, d’acord amb la mesura anunciada pel ministeri d’Energia.

D’altra banda, el ministre Nadal compareixerà la setmana que ve al Congrés dels Diputats per informar sobre el fort increment dels preus de l’energia en els últims vuit mesos i de les polítiques que pensa adoptar el Govern central per reduir les tarifes elèctriques de famílies i pimes.

La punta prevista per avui serà de 98,69, que es produirà entorn dels 20.00 hores, mentre que la mínima es quedarà en 67,10 euros.

Aquest nou cop a la factura arriba després de dos dies de màxims. Aquest preu s’aplicarà als consumidors domèstics que disposin de comptadors intel·ligents i tarifació per hores, inclosos els que tenen contractat el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) i disposen d’aquests aparells.

L’electricitat puja avui i toca nivells màxims des del 2013El preu majorista de l’electricitat d’avui se situarà en una mitjana de 88 euros per megawatt hora (MWh), de forma que supera la referència de 85,79 euros fixada per a aquest dijous i marca nous màxims des del desembre del 2013, segons dades d’operador del mercat ibèric, Omie.

tracking