SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

Munté insta la CUP a deixar el debat de l’IRPF fins a la independència

Assegura que no té lloc en uns “comptes instrumentals” || Els cupaires, que diuen no tenir constància que aquest tema no es negociarà, volen explicacions

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va instar ahir la CUP a aparcar el debat sobre la pujada de l’IRPF a les rendes altes fins que Catalunya es converteixi en un Estat independent.

Munté va subratllar que l’objectiu és “poder gestionar el conjunt dels recursos que generen els ciutadans de Catalunya i tenir plena capacitat fiscal”, però “això no passa desgraciadament per uns pressupostos instrumentals”. “No ens enganyem, aquest problema de capacitat fiscal només el resoldrem si tenim totes les eines d’un Estat”, va sentenciar.

Per la seua part, fonts cupaires van assegurar que el Govern no els ha fet saber que el tema fiscal no entra en la negociació dels pressupostos i van desafiar el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, a aclarir-ho: “Si tenen un acord, que ens ho expliquin a nosaltres però també al país. Si no es poden tocar impostos, que expliquin per què.”

Així mateix, el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà i membres de la CUP com Anna Gabriel es van embrancar en un foc creuat de retrets a Twitter sobre la negociació dels comptes.

La polèmica va començar arran d’un tuit de Tardà en el qual es mostrava convençut que hi haurà acord sobre els pressupostos perquè són “imprescindibles” per celebrar el referèndum d’independència.

Llavors va començar un debat amb diversos usuaris, un d’ells de la CUP, al qual Tardà va advertir: “Deixa’t d’hòsties. Sense pressupostos, uns cap a casa i vosaltres sense poder sortir-ne.” Aquest comentari va molestar Anna Gabriel, que a la mateixa xarxa social va manifestar: “M’agradaria saber què significa que no podrem sortir de casa.” Malgrat tot, Junqueras es va reunir ahir amb els cupaires Benet Salellas i Eulàlia Reguant per negociar els comptes.

Així mateix, la CUP va permetre ahir tramitar els pressupostos de Territori, Justícia, Afers Socials i Famílies i Cultura, malgrat insistir que són “continuistes”.

Tanmateix, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, demana centrar-se a “fer partit i el referèndum” i no en candidats.

Puigdemont per Girona i Mas per BarcelonaEl PDeCAT madura que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sigui candidat per Girona i el seu antecessor en el càrrec, Artur Mas, per Barcelona, en cas de no ser inhabilitat pel judici del 9-N abans que es convoquin unes eventuals eleccions. Per la seua part, la portaveu del Govern, Neus Munté, no es descarta tampoc com a possible candidata. Pel seu costat, Nova Convergència, la plataforma de l’exconseller Germà Gordó al PDeCAT, no rebutja presentar una candidatura en cas que es convoquin primàries.

tracking