SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

El Tribunal Suprem asseu al banc dels acusats Francesc Homs per la consulta del 9-N

El diputat del PDeCAT s’enfronta a una petició de nou anys d’inhabilitació || L’exconseller veu en l’obertura del judici una “intimidació” de l’Estat per intentar evitar el referèndum

El portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ahir a Barcelona.

El portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ahir a Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va notificar ahir a l’exconseller de Presidència de la Generalitat Francesc Homs que obrirà judici oral contra ell en relació amb la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 i el jutjarà pels delictes de prevaricació administrativa i desobediència greu comesa per autoritat pública. El Suprem compleix d’aquesta manera el tràmit que faltava per asseure Homs al banc dels acusats pel 9-N.

La interlocutòria recull els fets inclosos a l’informe del fiscal que demana per a l’actual diputat nou anys d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electius per haver desobeït el Tribunal Constitucional i haver organitzat la consulta. Homs serà jutjat amb independència que renunciï a l’acta de diputat i té un termini de deu dies per presentar l’escrit de defensa, si bé contra la interlocutòria no té lloc cap recurs.

Les entitats sobiranistes organitzaran autocars a tot Catalunya per assistir al judici pel 9-N

El portaveu del PDeCAT al Congrés va considerar que l’obertura del judici respon a la voluntat de l’Estat d’“intentar intimidar” perquè no es faci un referèndum. Va qüestionar a més la “imparcialitat” del Suprem per la coincidència d’arguments amb els del PP i la Fiscalia. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per la seua banda, va donar suport a Homs i va defensar, a través de Twitter, que el 9-N va ser un dia “que ningú podrà inhabilitar”. “Molta força!”, va afegir per donar suport a Homs.

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que el diàleg amb Catalunya “no pot ser excusa” per vulnerar la llei, davant la qual “ningú té privilegis”.

En aquest sentit, la portaveu del Govern, Neus Munté, va fer una crida ahir, des de les Borges Blanques (vegeu la pàgina 4), a la “responsabilitat’’i a ser conscients del moment que viu el país per aprovar els comptes.

Per la seua banda, la CUP va possibilitar ahir l’aprovació del pressupost de la conselleria d’Empresa, malgrat definir-lo com a “continuista i conservador”, al votar en contra de les esmenes a la totalitat presentades per Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i Partit Popular.

L’ANC, Òmnium i les associacions municipalistes AMI i ACM van anunciar que s’organitzaran autocars a tot Catalunya per facilitar l’assistència i van presentar una pàgina web perquè els interessats puguin inscriure-s’hi, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no ha decidit el lloc de judici. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va demanar a les persones que tenen obligacions laborals “que assumeixin la possibilitat de sol·licitar un dia festiu per poder participar en aquesta mobilització” davant del judici un dilluns a les 8.15 hores, perquè segons la seua opinió “el moment ho val”.

Per una altra banda, una enquesta difosa ahir pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat constatava que sis de cada deu catalans creuen que la situació política és “dolenta o molt dolenta” i que un 40 per cent se sent tan català com espanyol.

tracking