SEGRE

POLÍTICA TELEVISIÓ

Puigdemont assegura que se celebrarà el referèndum “amb o sense pacte amb l’Estat”

El president de la Generalitat respon les preguntes dels ciutadans al programa de TV3 ‘Jo pregunto’ || Defensa els pressupostos del 2017 en una setmana decisiva amb les negociacions amb la CUP

Puigdemont va respondre ahir preguntes d’una vintena de ciutadans al nou programa de TV3.

Puigdemont va respondre ahir preguntes d’una vintena de ciutadans al nou programa de TV3.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que convocarà el referèndum amb o sense pacte amb l’Estat i va exposar que així ho transmet en els contactes que manté amb diplomàtics que s’interessen per la situació de Catalunya. “És el que vol la majoria de la gent. En el cas que el pacte no es faci, el referèndum es farà. Està tothom avisat”, va explicar en el programa Jo pregunto de TV3, on va respondre les preguntes que li van formular diversos ciutadans.

Puigdemont va assegurar que els diplomàtics amb qui es reuneix no entenen “l’immobilisme” del Govern central i va garantir que en cap moment ha negociat secretament amb l’Estat una sortida al procés sobiranista que no sigui el referèndum. Es va mostrar convençut que la comunitat internacional entén de manera “gairebé unànime” que Catalunya vulgui celebrar un referèndum i és per això que convocarà aquesta votació el mes de setembre d’aquest any com a molt tard.

El president va assegurar que no ha negociat amb l’Estat una sortida al procés sobiranista

Puigdemont va criticar que “tampoc estem al nivell d’inversió cultural que volem”

Va insistir que no repetirà com a candidat la presidència de la Generalitat i es va mostrar convençut que podrà convocar el referèndum malgrat que l’Estat hi posi traves: “Si no fem el referèndum i no prenem decisions és que hem fracassat. El meu propòsit és que no fracassem.” Va defensar els pressupostos del 2017 abans d’encarar una setmana decisiva per a la seua aprovació: el Govern i la CUP tenen previst tancar aquesta setmana les negociacions. Reivindicar partides dels pressupostos relatives a educació i sanitat són dos temes que van suscitar l’interès ciutadà.

Pel que fa a sanitat, va defensar que els comptes “prioritzen allò que és més urgent corregir” com ara combatre les llistes d’espera o la inversió en infraestructures sanitàries. I en educació, que es prioritzin els centres d’alta complexitat.

barcelona

Davant d’una pregunta d’una integrant de la PAH, el president va afirmar que “hi ha pisos buits que haurien d’estar ocupats per famílies amb necessitats” i va prometre que els fons que es recaptin per l’impost dels pisos buits aniran destinats al parc d’habitatges socials. Puigdemont també va destacar que, entre 2012 i 2016, s’han paralitzat 20.000 desnonaments a Catalunya i es va felicitar per l’aliança entre l’administració local i la Generalitat “per donar aquests resultats”. En aquest sentit, també va fer referència al decret contra la pobresa energètica i va assenyalar que “cap empresa subministradora de llum i gas no pot tallar el subministrament a una família en situació de vulnerabilitat. Perquè així ho diu la llei”. Davant d’aquesta situació de pobresa energètica que viuen moltes famílies catalanes, Puigdemont va indicar que no es pot permetre “que hi hagi cap tall de llum” en aquestes llars i va assegurar que, si les empreses subministradores no el compleixen, se’ls multarà. D’altra banda, el president va defensar el projecte de Barcelona World i va destacar fer una consulta per decidir si finalment es du a terme. Segons Puigdemont, la falta d’infraestructures fa que sigui més necessari realitzar el projecte. Entre els ciutadans que van preguntar al president hi havia Teòfil Camí, empresari i ramader de Juneda.

Responent una pregunta sobre els recursos destinats a educació, Puigdemont va lamentar que Catalunya no té “a disposició els recursos” que generen els ciutadans “amb els impostos”. El president de la Generalitat va destacar que, a l’hora de destinar els recursos, s’ha prioritzat l’escola inclusiva o les beques menjador. A més, va reconèixer que “la mateixa crítica” podria fer-se a Cultura: “No estem al nivell d’inversió cultural que volem.”

D’altra banda, Puigdemont va defensar el sistema sanitari català, que va qualificar com “un molt bon sistema de salut”. En resposta a la infermera Teresa Fuentelsaz, Puigdemont va afirmar que “totes les decisions” que pren el departament de Salut “van encaminades a resoldre les qüestions que angoixen més els ciutadans”, entre les quals va citar les llistes d’espera, l’atenció en salut mental o les millores en infraestructures.

El president de la Generalitat també va reclamar la competència de les beques per a Catalunya.

tracking