SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

El Govern rebutja apujar impostos i ofereix a la CUP més partides socials

Diners addicionals per a la Renda Garantida i Ensenyament, així com una taxa ambiental || Munté és “optimista” de cara a un acord i ERC gairebé el dóna per fet

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta de Pressupostos que el Govern va posar ahir sobre la taula no inclou canvis en els principals impostos com l’IRPF, malgrat que la CUP esperava una oferta en aquest sentit. Els punts essencials per tancar un acord se centren en els capítols d’Ensenyament, Renda Garantida i en la creació d’un nou impost sobre emissions de CO2 de vehicles de tracció mecànica.

Els cupaires es van reunir amb el vicepresident, Oriol Junqueras, que els va presentar una proposta per aconseguir el seu suport definitiu als Pressupostos 2017 que inclou un fons de cohesió social i garantia de rendes dotat amb 45 milions d’euros, que s’aplicaria una vegada s’aprovi la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). En el cas de l’RGC, aquest fons se sumaria als recursos ja previstos en el projecte de Pressupostos: 208 milions per a la Renda Mínima d’Inserció (RMI) –35 més que en els últims comptes, del 2015– i 35 d’addicionals per a polítiques d’inserció laboral associades al programa de la RMI.

Proposa a la CUP 45 milions per a la Renda Garantida i 77 en impostos ambientals

A més, la Generalitat planteja un nou impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles, per recaptar 77 milions d’euros anuals; i està obert a negociar més impostos ambientals plantejats per la CUP en el marc de la llei del canvi climàtic que està tramitant el Parlament.

Per la seua part, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va confiar que Govern i CUP fixaran “el punt de trobada” dels Pressupostos i va assegurar que un acord sobre els comptes és “més a prop que mai”.

Sabrià va dir que el projecte de Pressupostos i la voluntat d’acord ha d’estar per sobre dels posicionaments de cada partit en matèria fiscal.

D’altra banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va insistir en la seua negativa a augmentar la fiscalitat i a ajornar aquest debat fins que hi hagi un Estat català.

La portaveu del Govern, Neus Munté, per la seua banda, es va mostrar “satisfeta i optimista” per arribar a un acord amb la CUP després de les noves propostes que ha llançat l’Executiu.

Ratifica l’oferta de més docents La nova proposta del Govern a la CUP preveu un increment de 140 milions en la partida d’Ensenyament per reduir una hora lectiva dels docents i la contractació d’uns 5.000 professors, tal com va anunciar divendres la consellera Meritxell Ruiz. El Govern, que es nega a increments fiscals, també està disposat a crear un fons especial contra la corrupció i l’evasió fiscal –que es nodriria d’indemnitzacions de processos per corrupció–, i un altre fons per a la cobertura de necessitats residencials –finançat amb l’impost als pisos buits.

tracking