SEGRE

REGNE UNIT UNIÓ EUROPEA

El Suprem imposa la votació del Brexit al Parlament britànic

Desestima el recurs presentat per l’executiu contra una demanda privada || La lliura esterlina perd gairebé un 1% després del dictamen de l’alt tribunal

Gina Miller, al centre, va demandar el Govern pel Brexit.

Gina Miller, al centre, va demandar el Govern pel Brexit.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem britànic va situar ahir el Parlament com a pilar del futur del Regne Unit al dictaminar que el Govern de Theresa May ha de consultar els diputats abans d’iniciar el Brexit, la sortida del país de la Unió Europea (UE). En un dictamen històric, amb una majoria de vuit a tres, els jutges de la màxima instància judicial britànica van concloure que no es pot invocar el decisiu article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia les negociacions del Brexit, sense una votació del Parlament.

D’aquesta manera, la cort va rebutjar el recurs que havia presentat el Govern contra la resolució d’un tribunal inferior –el Superior de Londres–, que al novembre ja va donar la raó a un grup de ciutadans, representats per l’empresària Gina Miller, a l’assenyalar que no es poden retirar els drets dels ciutadans sense consultar el Parlament.

En el seu dictamen, els jutges van concloure a més, aquesta vegada per unanimitat, que el Govern central no està obligat a consultar els poders legislatius de les autonomies –el Parlament escocès i les assemblees de Gal·les i Irlanda del Nord– abans d’invocar l’article 50.

La decisió judicial no anul·la ni modifica el resultat del referèndum celebrat el 23 de juny del 2016, quan els britànics van votar majoritàriament a favor de sortir de la UE. “El referèndum és d’un gran significat polític, però la llei parlamentària que el va establir no deia què havia d’ocórrer (després del) resultat”, va afirmar el president del Suprem, David Neuberger, al llegir el resum del veredicte.

La cotització de la lliura va experimentar una depreciació del 0,8 per cent després després de la resolució del Tribunal.

tracking