SEGRE

EUA POLÍTICA

El president de Mèxic suspèn la visita a Washington pel mur

Trump vol finançar la construcció amb aranzels als productes mexicans || La Casa Blanca planteja renegociar els acords de comerç dels dos països

Peña Nieto, amb Trump en la visita que aquest va fer a Mèxic durant la campanya electoral dels EUA.

Peña Nieto, amb Trump en la visita que aquest va fer a Mèxic durant la campanya electoral dels EUA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les relacions entre Mèxic i els EUA van assolir un punt de tensió inèdit en molts anys, després que el president Enrique Peña Nieto cancel·lés ahir el viatge de la setmana que ve a Washington per reunir-se amb Donald Trump pels plans del seu homòleg nord-americà contra el país llatinoamericà.

“Aquest matí hem informat a la Casa Blanca que no assistiré a la reunió de treball programada per dimarts vinent amb el @POTUS”, va afirmar Peña Nieto al seu compte de Twitter, on va reiterar, malgrat tot, la voluntat de Mèxic “de treballar amb els Estats Units per aconseguir acords en favor de les dos nacions”.

Trump planeja canviar les normes si els demòcrates bloquegen el seu candidat per al Suprem

El nou inquilí de la Casa Blanca va firmar aquest dimecres una ordre executiva per construir un mur a la frontera amb Mèxic –que pretén fer-los pagar– per frenar la immigració il·legal, el crim organitzat i el terrorisme.

Donald Trump pretén fixar un impost del 20 per cent sobre totes les importacions mexicanes per costejar el mur que vol construir a la frontera, segons va avançar ahir el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer. Aquest impost no es podria aplicar de manera immediata, ja que és vigent el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN), firmat pels Estats Units, el Canadà i Mèxic fa més de dos dècades. Alhora, Trump va plantejar la necessitat de renegociar el NAFTA amb Mèxic i el Canadà i, en el cas que aquests s’hi neguin, va anunciar que els Estats Units abandonaran aquest acord comercial com ja ha fet amb el signat per a Àsia-Pacífic.

En resposta a aquest desafiament a les relacions bilaterals, els principals partits polítics de l’oposició mexicana van reclamar a Peña Nieto que suspengués la reunió amb Trump fins a consensuar una postura a nivell nacional i van aplaudir la cancel·lació de la trobada amb el president nord-americà.

D’altra banda, Trump va reconèixer ahir que demanarà als senadors republicans que canviïn les normes legals en cas que els demòcrates bloquegin el candidat que proposi per ocupar l’actual vacant al Tribunal Suprem. La normativa actual estableix que, perquè prosperi una candidatura, és necessari el suport de seixanta dels cent senadors, però els republicans únicament compten amb 52 membres a la Cambra Alta.

Trump va explicar que, per esquivar un possible bloqueig demòcrata a la designació, proposarà al líder de la majoria conservadora, Mitch McConnell, que només n’hi hagi prou amb assolir la majoria simple per ratificar el nomenament.

Polítics i empresaris mexicans recolzen la plantadaAutoritats, polítics i empresaris mexicans van expressar ahir dijous suport a la decisió del president, Enrique Peña Nieto, de cancel·lar el viatge que tenia previst realitzar als Estats Units, arran de les amenaces de Donald Trump sobre el mur a la frontera mexicana.

tracking