SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Rajoy espera “que plogui” perquè baixi el preu de la llum i rebutja tocar la factura

Afirma que les pensions han guanyat poder adquisitiu en els últims tres anys || PSOE i Podem carreguen contra el president del Govern per vincular les tarifes elèctriques a les precipitacions

El president del Govern, Mariano Rajoy, en un acte a Madrid.

El president del Govern, Mariano Rajoy, en un acte a Madrid.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, va descartar ahir l’adopció de mesures extraordinàries per rebaixar el preu de l’electricitat i va confiar que plogui per abaratir el cost de la llum. “Plourà”, va assegurar Rajoy, que va recordar que generar energia hidràulica ajudarà a rebaixar les tarifes.

Rajoy va afirmar que el preu de la llum es troba en nivells del 2015, i malgrat l’increment respecte al 2016, va dir que el Govern no contempla aprovar cap mesura ni tampoc una rebaixa dels peatges, que estan congelats. En declaracions a Onda Cero, el president va dir que, segons els càlculs del ministeri d’Energia, el preu de l’electricitat s’incrementarà, de mitjana, respecte a l’any passat, uns cent euros anuals (vuit euros al mes), i va atribuir aquesta pujada que l’exercici anterior va ser “excepcionalment bo” a causa de la caiguda del preu del petroli.

El Govern central no vol modificacions i no és partidari de cancel·lar aquest gravamen

Rajoy va explicar que l’augment de l’electricitat no està afectant només Espanya, sinó també altres països de la Unió Europea i va subratllar que els preus del megawatt/hora d’ahir, se situaven en 89 euros a Espanya, davant els 110 euros d’Itàlia o Suïssa, o els 109 euros a França.

El president del Govern va voler destacar també que a Espanya l’està afectant la “situació complexa” de les centrals nuclears a França i la falta d’aigua i energia solar dels últims mesos, encara que va afirmar que aquesta situació comença a millorar amb les pròximes pluges. “Produir l’electricitat amb aigua és molt més barat, i amb vent, també”, va assegurar el líder del PP. Malgrat tot, el president del Govern va admetre que es tracta d’un tema “preocupant” que afecta “la butxaca dels espanyols i la competitivitat de les empreses”.

D’altra banda, i preguntat sobre la pujada del 0,25% de les pensions, per sota del tancament de l’IPC del 2016 (1,6%), Rajoy va indicar que les pensions han guanyat poder adquisitiu en els últims tres anys i que aquest any el Govern s’ha limitat a aplicar la llei de pensions d’acord amb la recaptació que obté ara la Seguretat Social. “Mai hem congelat les pensions”, va subratllar. Rajoy va atribuir a més la pujada de la inflació a l’1,6% a l’increment dels preus del petroli.

Les paraules de Mariano Rajoy van trobar la ràpida resposta de l’oposició. El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, les va qualificar de “presa de pèl” i una mostra de la seua “falta d’empatia absoluta amb els problemes dels espanyols”. El portaveu d’Units Podem, Íñigo Errejón, per la seua banda, va reprovar Rajoy ja que en comptes de proposar solucions als preus de la llum, ha optat per assemblar-se a un “xaman” que convida els espanyols a “la dansa de la pluja”.

Els grups de l’oposició al Congrés van plantejar ahir al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, la necessitat d’assolir un “gran acord” en matèria energètica per frenar la pujada del preu de la factura d’electricitat i van reclamar indistintament la intervenció del Govern en la part fixa i variable del rebut i, per unanimitat, la realització d’una auditoria dels costos energètics.

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va respondre que no és partidari de canviar l’actual sistema marginalista –pel qual totes les centrals es retribueixen al preu de la tecnologia més cara que es posa en funcionament– i va recordar que s’utilitza en 22 països més.

El ministre va rebutjar de ple qualsevol proposta que “suposi costos addicionals al sistema. M’és igual la proposta que em facin”, amb referència a la derogació del denominat impost al sol que grava l’autoconsum elèctric. Va subratllar que “tot no es pot produir amb les renovables i no es pot prescindir de les tèrmiques”.

Nadal va assegurar a més que les fortes pujades del preu de l’electricitat remetran, mentre que l’oposició en bloc va reclamar una auditoria dels costos inclosos en la tarifa.

Nadal va plantejar als grups la possibilitat d’obrir un debat sobre els impostos que graven les centrals nuclears i hidroelèctriques –que amb prou feines tenen costos variables–, encara que va recalcar que la intenció del Govern és mantenir la situació actual.

tracking