SEGRE

EUROPA REPTES

Merkel i Hollande apel·len a la unitat perquè la UE superi els desafiaments

El president francès assenyala explícitament Donald Trump com un d’aquests

Merkel estreny la mà d’Hollande.

Merkel estreny la mà d’Hollande.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, van demanar ahir unitat als socis comunitaris per avançar en una nova Europa davant dels “grans desafiaments interns i externs” a què s’enfronta el projecte nascut fa seixanta anys.

Mentre que a la Casa Blanca es preparava la primera reunió del president nord-americà, Donald Trump, i la primera ministra britànica, Theresa May (vegeu la pàgina 23), Merkel i Hollande van escenificar a Berlín la unitat de l’eix francoalemany en defensa d’una Unió Europea criticada per les forces populistes i qüestionada des de Washington i Londres.

“Estem en una situació en la qual la Unió Europea es troba davant de grans desafiaments interns i externs. Tots dos coincidim en la nostra convicció que només podrem afrontar-los conjuntament”, va manifestar la cancellera en una compareixença davant de la premsa amb Hollande, sense torn de preguntes.

Per la seua part, el president francès va dir que el govern de Trump planteja un “desafiament” per a Europa. “Hi ha desafiaments plantejats per la nova administració nord-americana, respecte a les normes comercials i als conflictes al món. Per descomptat hem de parlar amb Donald Trump, però hem de fer-ho amb un punt de vista europeu i amb els nostres interessos i valors perquè trobem punts de trobada”, va dir el president. Tots dos mandataris van advocar per fer passos en les prioritats fixades al setembre a Bratislava, on els 27, sense el Regne Unit, es van comprometre a avançar en àrees concretes, com la protecció de les fronteres exteriors i la seguretat, la creació de llocs de treball per als joves i el mercat únic digital.

Mentre Angela Merkel alertava de la “profunda ruptura” que suposarà el Brexit i subratllava la necessitat d’actuar quan “el marc global canvia de forma ràpida i dramàtica”, François Hollande posava èmfasi que les amenaces a Europa no només són externes.

Davant els populismes i extremismes, Hollande va apostar per dirigir-se als ciutadans i dir-los que els seus valors i futur es defensa millor dins de la Unió Europea: “Avui més que mai, Europa ha de ser política”, va manifestar. Va advocar així per construir “una Europa nova en un món incert”.

tracking