SEGRE

EUA POLÍTICA

Trump i May escenifiquen la ‘relació especial’ bilateral entre els EUA i el Regne Unit

El president nord-americà diu que encara és molt aviat per aixecar les sancions a Rússia || L’ambaixadora dels Estats Units a l’ONU amenaça de castigar els aliats que no recolzin les seues decisions

Un moment de la roda de premsa entre Theresa May i Donald Trump a Washington.

Un moment de la roda de premsa entre Theresa May i Donald Trump a Washington.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va assegurar ahir que la relació del seu país amb el Regne Unit és “més forta que mai” gràcies en part a la seua afinitat amb la primera ministra britànica, Theresa May. “Un Regne Unit lliure i independent és una benedicció per al món i la nostra relació mai ha estat més forta”, va afirmar Trump durant una roda de premsa conjunta amb la primera ministra britànica, en la primera visita oficial d’un líder estranger que rep a la Casa Blanca des de la presa de possessió el passat 20 de gener.

Per la seua banda, May va felicitar Trump per “una sorprenent victòria electoral”, i va destacar que la invitació a visitar tan aviat la Casa Blanca “és un senyal de la fortalesa i importància d’aquesta relació especial que existeix entre els nostres dos països”.

Trump va manifestar que deixarà que el secretari de Defensa decideixi sobre la tortura

Entre els temes tractats durant la primera trobada oficial, May va citar la política exterior i els esforços conjunts per eliminar el grup jihadista Estat Islàmic a Síria i l’Iraq i l’islamisme radical.

Així mateix, Donald Trump va reconèixer que és “molt aviat” per parlar d’un possible aixecament de les sancions a Rússia. D’altra banda, Trump va assegurar que, encara que ell defensa l’ús de la tortura en els interrogatoris als sospitosos de terrorisme, deixarà que el secretari de Defensa, que s’oposa a aquesta tàctica, prengui la decisió sobre si reprendre-la o no.

Al seu torn, la nova ambaixadora dels Estats Units a les Nacions Unides (ONU), Nikki Haley, va advertir als aliats internacionals del seu país que podrien enfrontar-se a represàlies si no donen suport a les decisions en política exterior que adopti el president Trump. D’altra banda, Mike Pence es va convertir ahir en el primer vicepresident dels Estats Units en el càrrec que encapçala l’anomenada Marxa per la Vida que cada any recorre Washington amb un missatge de rebuig frontal a l’avortament.

“Són nens mimats jugant amb armes”, diu el Nobel KrugmanEl premi Nobel d’Economia Paul Krugman va criticar Donald Trump per l’anunci de voler sufragar el cost del mur amb Mèxic augmentant un 20 per cent els aranzels als productes mexicans. Segons economista, l’anunci mostra “la ignorància i la incompetència” de l’administració Trump. Krugman es va preguntar “com sobreviurem a quatre anys així” i va qualificar els membres de l’equip de Trump de “nens mimats jugant amb armes carregades”. Paral·lelament, el president dels Estats Units va reconèixer que va conversar telefònicament durant una hora amb el seu homòleg mexicà Enrique Peña Nieto enmig de la crisi diplomàtica desencadenada entre els dos països. “Vam tenir una trucada molt, molt bona. Treballarem en una relació justa”, va explicar el president.

tracking