SEGRE

ESTATS UNITS IMMIGRACIÓ

Primeres detencions d’immigrants als aeroports dels EUA després de l’ordre de Trump

El president firma un decret en el qual prohibeix l’entrada de ciutadans de set països musulmans, inclòs l’Iraq || L’Iran respon i prohibirà l’entrada als nord-americans al seu territori

Donald Trump, divendres al Pentàgon, on va anunciar l’ordre executiva migratòria.

Donald Trump, divendres al Pentàgon, on va anunciar l’ordre executiva migratòria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos ciutadans iraquians per a l’Exèrcit nord-americà, que acabaven d’aterrar a l’aeroport John F. Kennedy de Nova York i tenien peticions d’asil aprovades, van ser detinguts més de dotze hores a l’aeroport divendres arran de l’ordre executiva del president dels Estats Units, Donald Trump, que prohibeix l’entrada al país a ciutadans de set països de majoria musulmana, Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l’Iraq, el Iemen i l’Iran.

Els advocats dels iraquians, que treballaven per a l’Exèrcit nord-americà, van presentar ahir una demanda contra Trump i contra el Govern per retenció il·legal.

Els dos iraquians van arribar divendres a Nova York, però la moratòria inclosa al decret de Trump va suposar que se’ls negués l’entrada, per la qual cosa han presentat la demanda judicial perquè els seus advocats consideren que és il·legal retenir una persona que té un visat en regla.

Un dels dos homes, Hamid Jalid Darwish, va treballar durant deu anys com a intèrpret per als Estats Units (2003-2013). Darwish va ser posat en llibertat ahir a la tarda, però el segon individu, Haider Samir, continuaria detingut. Samir viatjava als Estats Units per reunir-se amb la seua esposa i el seu fill, que ja tenen concedit l’estatus de refugiat pel seu treball per a l’Exèrcit.

Desenes de persones es van concentrar a l’aeroport JFK de Nova York per protestar contra les detencions. “Deixeu els meus amics entrar”, posava en una de les pancartes.

El decret va despertar perplexitat en la comunitat internacional i els països més directament afectats comencen a prendre mesures en resposta al tancament fronterer. Un dels primers ha estat l’Iran, que va anunciar que aplicarà el principi de reciprocitat als Estats Units i prohibirà l’entrada als nord-americans al seu territori per un període de tres mesos. El Govern del Sudan va lamentar les noves mesures migratòries i va exhortar que se’l retiri de la llista de països que donen suport al terrorisme, encara que mantindrà la política de “relacions constructives” amb els EUA.

Així mateix, Trump va realitzar ahir una ronda de trucades amb líders internacionals, entre els quals es troben els de França, François Hollande; Alemanya, Angela Merkel; Rússia, Vladímir Putin, i el Japó, Shinzo Abe. Trump va acceptar la petició de Merkel per assistir a la cimera del G-20 i va acordar amb Putin lluitar contra el jihadisme a Síria.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va assegurar que la Unió Europea podria aprofitar un augment del proteccionisme als EUA, atraient més inversions si aquest país opta per posar obstacles al comerç amb la resta del món. El director Internacional de la Cambra de Comerç d’Espanya, Alfredo Bonet, va explicar que la inversió internacional busca entorns de negoci estables i que, si els Estats Units perden atractiu, la Unió Europea podria ser la destinació alternativa per a inversors com els asiàtics.

L’exportació, preocupada pel proteccionisme del magnatEl sector exportador afronta amb preocupació la deriva proteccionista que pugui prendre l’Administració de Donald Trump ja que els EUA són el principal soci comercial d’Espanya fora d’Europa, encara que el Govern és optimista i creu que es pot treure profit d’aquesta situació. Els Estats Units són la sisena destinació de les exportacions espanyoles, al darrere de França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i Portugal, al qual Espanya ven béns per import de més de 10.000 milions d’euros, la majoria dels quals són facturats pel sector de l’alimentació, l’energia o l’automotriu.

tracking