SEGRE

EUA POLÍTICA

Alemanya i Regne Unit rebutgen el polèmic veto de Trump a l’entrada de refugiats

May ordena avaluar l’impacte de les mesures en els britànics amb doble nacionalitat || El president nord-americà insisteix a defensar la necessitat de “fronteres fortes i controls extrems”

Imatge del president nord-americà, Donald J. Trump.

Imatge del president nord-americà, Donald J. Trump.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El decret llei del president dels EUA, Donald Trump, que veta l’entrada a aquest país de persones de set països musulmans, va provocar ahir les crítiques de diversos països europeus, entre els quals el Regne Unit, tradicional aliat nord-americà, que el va qualificar de “divisori” i “equivocat”.La cancellera alemanya, Angela Merkel, “està convençuda que la guerra decidida contra el terrorisme no justifica que es col·loqui sota sospita generalitzada persones en funció d’una determinada procedència o religió”, segons va indicar el portaveu del Govern alemany, Steffen Seibert.

Per la seua part, la primera ministra britànica, Theresa May, va ordenar als ministres d’Exteriors i Interior, Boris

El govern nord-americà ha prohibit l’entrada a una família de cristians sirians

Johnson

i Amber Rudd, respectivament, que parlin per telèfon amb els seus col·legues dels Estats Units per avaluar l’impacte de les mesures en refugiats i immigrants i en els britànics amb doble nacionalitat dels països afectats.

El mateix president Trump va insistir en la necessitat que els Estats Units tinguin unes “fronteres sòlides” i va criticar la situació migratòria a Europa i a la resta del món.

La mesura de Trump suspèn tant l’entrada de tots els refugiats durant 120 dies com la concessió durant 90 dies de visats a ciutadans amb passaports de Líbia, el Sudan, l’Iraq, Somàlia, Síria, el Iemen i l’Iran, països amb historial terrorista. Reince Preibus, cap de gabinet de Trump, va afirmar que el veto no afectarà els que posseeixen la targeta de resident permanent (green card).

L’atac també va provocar la mort d’“uns 14 membres d’Al-Qaeda a la Península Aràbiga (AQPA)” branca de la xarxa en aquesta zona, així com alguns menors d’edat, segons va indicar el mateix CENTCOM en un comunicat.

El soldat mort, la identitat del qual no van facilitar les autoritats, és el primer militar nord-americà mort en acte de combat des que el president dels Estats Units, Donald Trump, va prendre possessió del càrrec el passat 20 de gener.

Tant Al-Qaeda com el grup jihadista Estat Islàmic (EI) han aprofitat el deteriorament de la seguretat al Iemen a causa del conflicte entre forces lleials al president Abd Rabbuh Mansur Hadi i els rebels houthis per expandir-se en àrees del sud del país.

La jutge Ann M. Donnelly, del Tribunal del Districte Federal de Brooklyn (Nova York), va dictar que els refugiats o altres persones afectades per la mesura i que han arribat a aeroports nord-americans no poden ser deportats als seus països. Així mateix, els fiscals generals de setze estats dels Estats Units van condemnar el veto temporal a l’entrada de refugiats.

Paral·lelament, desenes de milers de manifestants van sortir als carrers de les principals ciutats nord-americanes per expressar el seu rebuig a l’ordre executiva del president nord-americà. Ahir mateix, una família de cristians ortodoxos sirians va veure impedida la seua entrada als Estats Units a l’arribar a Philadelphia des del Líban.

Trump s’ha afanyat a firmar prop d’una desena d’ordres executives en la seua primera setmana al capdavant de la Casa Blanca, tanmateix, l’execució dels seus propòsits no serà, avui dia, tan senzilla com estampar una rúbrica perquè existeix el control del Congrés nord-americà i altres poders.

tracking