SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

La llei sobre el Brexit rep un ampli suport a la Cambra dels Comuns

Aprova la legislació que iniciarà el camí de sortida de la UE || Per 498 vots a favor i 114 en contra, dóna llum verda la tramitació parlamentària del procés

Una vista del Parlament britànic a Londres, ahir durant el debat del Brexit.

Una vista del Parlament britànic a Londres, ahir durant el debat del Brexit.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei que permetrà al Govern britànic iniciar les negociacions sobre la futura sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) va superar ahir el primer tràmit parlamentari a la Cambra dels Comuns amb una àmplia majoria.

El Partit Conservador, amb més de la meitat dels escons, va sumar el suport de gran part del Partit Laborista, primer de l’oposició, per donar llum verda, per 498 vots a favor i 114 en contra, a una legislació que previsiblement rebrà el suport definitiu de la Cambra Baixa la setmana que ve.

Prop d’una trentena de diputats laboristes es van rebel·lar contra la disciplina de vot imposada pel seu líder, Jeremy Corbyn, i es van alinear en contra de la llei, juntament amb el Partit Nacionalista Escocès (SNP) i la majoria dels liberaldemòcrates.

En un tràmit parlamentari accelerat, els Comuns donaran previsiblement dimecres vinent el vistiplau final a una escarida norma que se sotmetrà llavors a l’escrutini de la Cambra dels Lords. Una sentència del Tribunal Suprem va obligar la primera ministra, la conservadora Theresa May, a demanar permís als diputats per activar l’article 50 del Tractat de Lisboa, la formalitat que donarà inici a dos anys de negociacions entre el Regne Unit i els 27 socis comunitaris restants. Malgrat aquest revés judicial, May preveu complir el calendari inicial i notificar a Brussel·les la intenció d’abandonar el bloc abans que comenci l’abril.

Ed Miliband, exlíder laborista, va recalcar la seua intenció de donar suport als plans de l’Executiu conservador, malgrat que va fer campanya per quedar-se a la Unió Europea abans del referèndum del passat 23 de juny. En la mateixa línia, el conservador George Osborne, exministre d’Economia, va asseverar que “posar el Parlament en contra de la gent” provocaria una “profunda crisi constitucional”. Els liberaldemòcrates van reiterar, per la seua part, que mantindran la seua oposició a la sortida de la UE.

L’independentista escocès Alex Salmond va alertar, pel seu costat, que activar la sortida del bloc comú és una “bogeria política” i va acusar el Govern britànic d’estar “arrossegant tot el país cap a un pou”.

tracking