SEGRE

CIMERA EUROPA

La UE, “preocupada” per Trump però no el veu com una “amenaça”

Els 28 asseguren, en una cimera a Malta, que no hi ha “sentiment antiamericà” a la Unió || Aproven mesures per impedir l’arribada de migrants

Mariano Rajoy i Angela Merkel, ahir, a la cimera de la Unió Europea a La Valletta.

Mariano Rajoy i Angela Merkel, ahir, a la cimera de la Unió Europea a La Valletta.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea van abordar ahir “amb preocupació”, però “sense antiamericanisme”, el curs marcat per Donald Trump com a nou president dels Estats Units, si bé van voler deixar clar que la seua resposta a qualsevol “desafiament” de l’exterior vindrà d’una Unió reforçada. A la cimera de La Valletta, els líders van rebaixar el to utilitzat pel president del Consell, Donald Tusk, dies enrere, quan va definir la nova administració nord-americana com una “amenaça” per a la Unió Europea, al nivell de la que suposen Rússia o la Xina. “Veiem amb preocupació algunes decisions que està prenent la nova administració i algunes actituds, però no hi ha un sentit d’antiamericanisme”, va assegurar el primer ministre maltès i president de torn de la Unió Europea, Joseph Muscat, al finalitzar la cimera. A més, la cimera va aprovar mesures de cooperació amb Líbia i amb països veïns per frenar l’arribada de migrants a través del Mediterrani central. Els líders dels Vint-i-vuit adoptaran accions addicionals per frenar els fluxos migratoris en la ruta del Mediterrani central i destruir –diuen en una declaració conjunta– el model de negoci dels traficants, i estaran vigilants pel que fa a altres rutes.

El magnat revoca la “desastrosa” llei financera de Barack ObamaEl president dels Estats Units, Donald Trump, va firmar ahir dos ordres executives per iniciar el procés de revocació de part de la “desastrosa” reforma financera impulsada després de la crisi del 2008 pel seu predecessor, Barack Obama. La llei tenia per objectiu elevar la regulació i la supervisió sobre les grans entitats financeres i evitar la presa de riscos com els que van provocar la crisi que va esclatar el 2008. D’altra banda, Trump va nomenar com a subdirectora de la CIA Gina Haspel, una agent involucrada en tortures a detinguts. Així mateix, els EUA han revocat més de 60.000 visats pel veto temporal d’entrada al país imposat per Trump a set països de majoria musulmana. A més, una assessora de Trump es va referir a una “matança” inexistent per justificar el veto imposat.

tracking