SEGRE

JUSTÍCIA INVESTIGACIÓ

Llibertat per a tots els detinguts dijous pel suposat finançament irregular de CDC

Artur Mas afirma que els advocats dels arrestats estudien una querella contra Fiscalia per abús de poder || L’exsecretari del partit, Francesc Sànchez, ja anuncia mesures legals pel seu arrest

Francesc Sànchez sortint de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.

Francesc Sànchez sortint de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va deixar ahir en llibertat els vuit detinguts en l’operació Pika contra el suposat finançament il·legal de CDC, entre els quals l’exdirigent del partit, Francesc Sànchez; l’extresorer, Andreu Viloca, i l’exregidor del partit a Barcelona Antoni Vives.Segons fonts de la investigació, també van quedar lliures, a l’espera que el jutge els citi, l’exdirector d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell; l’exconseller delegat de Copisa, Xavier Tauler; Josep Manel Bassols i Sergio Lerma (Oproler), i Félix Pasquina (Pasquina).

Se’ls investiga pels presumptes delictes d’organització criminal, suborn, tràfic d’influències, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, blanqueig de capitals i malversació de cabals públics.

La Guàrdia Civil investiga correus electrònics, agendes i documentació confiscats

El Govern central insisteix a desvincular l’operació contra CDC del judici d’Artur Mas dilluns

A la sortida de la comandància, Vives va considerar que “és inevitable veure en tot això coincidències” entre els arrestos d’excàrrecs de CDC amb el fet que dilluns comenci el judici per la consulta independentista del 9-N.Vives va explicar que ara esperen que s’aixequi el secret de sumari per comprovar de què se l’acusa exactament per poder defensar-se “amb tranquil·litat”.

A l’operació Pika desplegada aquest dijous, la Guàrdia Civil –tutelada per la Fiscalia Anticorrupció– va detenir divuit persones pel presumpte finançament irregular de CDC a través d’empreses que suposadament pagaven al partit a canvi d’adjudicacions d’obres públiques. Entre els investigats es troba el director d’Arnó, Joan Albert Arqués. Van desplegar un total de vint-i-quatre entrades i escorcolls i també van detenir, entre d’altres, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i l’exgerent municipal barceloní Constantí Serrallonga.

La Guàrdia Civil investiga ara els correus electrònics, agendes i documentació confiscada i busca el rastre de possibles manipulacions i acords per convocar concursos d’adjudicació a mida, a canvi de mordidas d’empresaris en diversos projectes, entre ells el túnel de la plaça de les Glòries de Barcelona.

Artur Mas va qualificar ahir de “muntatge, escàndol i vergonya” l’operació i va assegurar que els advocats dels detinguts plantegen querellar-se contra la Fiscalia per abús de poder. “Qui actua passant del jutge (no havia ordenat cap detenció dijous) és la Fiscalia i els mateixos advocats entesos en aquesta matèria no coneixen precedents d’aquest tipus”.

Per la seua part, Sànchez va anunciar que presentarà “les querelles oportunes” que consideri necessàries després de ser detingut.

L’expresident creu que amb l’operació s’intenta contrarestar les manifestacions sobiranistes previstes per dilluns en el seu suport.

madrid

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va afirmar ahir que a Catalunya “ja ningú pot negar que Espanya no els robava, qui robava als ciutadans de Catalunya era CDC”, després de l’operació contra el suposat finançament il·legal de l’antic partit al Govern. “Per molt que canviï el nom del partit i els seus responsables, aquest cas segueix el seu curs, i a més sorgeixen nous indicis que hauran d’explicar.” A més, Casado va respondre als qui van denunciar una coincidència entre l’operació Pika llançada dijous a Catalunya i la imminent compareixença davant del jutge de l’expresident Artur Mas per l’organització de la consulta independentista del 9-N.

Segons el seu parer, “l’única coincidència” entre l’operació i el procés independentista és que “aquest desafiament té molt de cortina de fum per tapar la corrupció sistèmica durant dècades i també una fallida en la gestió dels serveis públics a Catalunya”. Per la seua part, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va estimar que Mas demostra “poca qualitat democràtica” a l’atribuir a un muntatge les detencions d’excàrrecs de CDC abans que ell sigui jutjat dilluns per la consulta independentista del 9-N.

En el mateix sentit es va pronunciar el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, que va destacar que l’operació de la Guàrdia Civil contra el presumpte finançament il·legal de Convergència no té una vinculació política: “Aquí no es persegueix ningú per les seues idees.” Per aquest motiu, va reclamar “un esforç per desvincular una cosa de l’altra”.

tracking