SEGRE

PANORAMA

Homs declara que va ser ell qui va garantir que no era il·legal mantenir la consulta del 9-N

Descarta irregularitats i conseqüències penals, i el Suprem començarà a jutjar-lo el dia 27 || L’empresa que transportava les urnes fabricades per presos de Lleida les va entregar després del veto del TC

L’exconseller Homs es va trobar amb una protesta de pensionistes quan arribava al Superior de Justícia.

L’exconseller Homs es va trobar amb una protesta de pensionistes quan arribava al Superior de Justícia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller Francesc Homs va admetre ahir durant el judici pel 9-N que ell va ser, com a màxim responsable dels serveis jurídics de la Generalitat, qui va garantir al Govern que no era il·legal mantenir la consulta, després de la suspensió per part del Tribunal Constitucional. L’actual diputat del PDeCAT al Congrés, al qual el Tribunal Suprem va notificar ahir que serà jutjat entre els dies 27 de febrer i 1 de març pel seu paper a la consulta del 9-N, ja que és aforat, va declarar com a testimoni proposat per les defenses davant la sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que jutja l’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.Va ser interrogat en unes condicions especials, assistit per la seua advocada i sota l’advertència del president del TSJC, Jesús María Barrientos, que no estava obligat a contestar preguntes que poguessin perjudicar-lo en el procés que el Suprem té obert en contra seu. De fet, el fiscal no li va fer preguntes (vegeu el desglossament inferior).

Homs va dir que va informar el Govern que mantenir el 9-N després de la suspensió pel TC no suposava “cap irregularitat” ni va incórrer en “cap tipus penal”. Va precisar que no va ser un “mer transmissor” del dictamen dels serveis jurídics, sinó que va assumir plenament el seu criteri: “Jo vaig configurar la decisió final.” Segons la seua opinió, seguir endavant amb la consulta no suposava cap delicte ja que el Constitucional no va advertir expressament la Generalitat de les conseqüències que assumien de mantenir-la, malgrat que l’Executiu li va demanar que aclarís l’abast de la suspensió. L’exconseller va apuntar també que el Govern central “podia haver estat molt més precís i no ho va voler ser”, quan va impugnar la consulta independentista davant del TC. Després de la declaració, Francesc Homs va dir que no creia en les coincidències, amb referència que mentre era al judici al Superior de Justícia es va conèixer que s’asseurà al banc dels acusats del Suprem a partir del 27 de febrer, cosa de la qual es va assabentar per la premsa. D’altra banda, una directiva de l’empresa Sertrans va declarar en el judici que van entregar les urnes i paperetes (elaborades per presos del centre penitenciari de Lleida) als punts de votació entre el 7 i el 8 de novembre del 2014, sense que la Generalitat els donés cap instrucció per paralitzar el transport després del veto del Constitucional. La responsable de Sertrans, empresa que va ser contractada pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) el 28 d’octubre per al repartiment de les urnes i paperetes, va testificar que ningú del CIRE o de la Generalitat els va donar cap indicació perquè no procedissin a lliurar-les. “Senzillament, vam complir el contracte d’entrega”, ha indicat la responsable de Sertrans, que ha detallat que van recollir les urnes i paperetes majoritàriament a partir del dia 30 d’octubre i que les van portar en dos tràilers als seus magatzems de Barcelona, Tremp i Girona, d’on les van distribuir posteriorment als punts de votació.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled va nàixer a Lleida el 1965 i ha desenvolupat la seua carrera a Barcelona

Francesc Homs va abordar el fiscal Emilio

Sánchez

Ulled a la sortida de la sala després de declarar com a testimoni en el judici del 9-N i li va dir: “Quina pena que no m’hagis preguntat, perquè t’hauria pogut contestar! No tens coratge de preguntar-me.” Segons van explicar fonts presencials, el fiscal li va contestar irònicament que pot trucar a Madrid perquè l’ascendeixin a la Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) igual que el Govern va ascendir molts dels càrrecs que han declarat en la causa del 9-N, i així ja podrà interrogar-lo en el judici en contra seu que començarà el 27 de febrer al TS. Va ser una conversa als passadissos del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que Homs declarés en el judici contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Homs va comparèixer amb advocat malgrat ser testimoni, ja que ell també és investigat pel 9-N, però del seu cas se n’encarrega el Suprem pel seu aforament com a diputat.

Emilio Sánchez Ulled va nàixer a Lleida el 1965 i va iniciar la seua carrera com a fiscal el 1994. Des de l’any 2005 és delegat d’anticorrupció a Catalunya, que depèn de la Fiscalia General de l’Estat, i està associat a la Unió Progressista de Fiscals. Va dirigir, entre d’altres, les investigacions de l’espoliació del Palau i en el judici contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega fa els interrogatoris i redactarà l’informe final.

tracking