SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Rato va ocultar rendes de 14 milions i va defraudar 6,8 milions a Hisenda

Entre el 2004 i el 2015, segons una investigació del fisc || L’exvicepresident amb Aznar va utilitzar en la seua operativa quatre societats, dos establertes a Panamà

Montoro i Rato el 2001 quan era vicepresident del Govern.

Montoro i Rato el 2001 quan era vicepresident del Govern.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) ha detectat rendes no declarades a l’IRPF de l’exministre d’Economia Rodrigo Rato “per un import lleugerament superior als 14 milions d’euros” entre els anys 2004 i 2015.

Això suposa que el que va ser director de l’FMI va defraudar quotes per un import total proper als 6,8 milions d’euros, que van ser superiors als 120.000 euros –límit a partir del qual s’incorre en delicte fiscal– en tots els anys d’aquest període, tret del 2005, segons el document entregat el passat 23 de gener al magistrat titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de plaça Castilla i que instrueix la causa de patrimoni de Rato.

Rodrigo Rato es va concedir a si mateix una subvenció d’un milió per construir un hotel de luxe

L’ONIF considera que entre el període 2009-2015 les quotes suposadament defraudades assoleixen “els 5,4 milions” i procedeixen de guanys de patrimoni no justificats derivats del tràfic de diner, activitats econòmiques en la seua qualitat d’assessor o consultor d’empreses o com a conferenciant o despeses de la seua activitat empresarial no deduïbles.

Rato va ser titular de les societats panamenyes Red Rose Limited i Westcastle, la britànica Vivaway Limited, i l’espanyola ubicada a Sotogrande (Cadis) Vivaway Lted, i segons l’informe de 642 pàgines, les hauria utilitzat per ocultar les rendes i el patrimoni financer que no han estat sotmesos a control fiscal fins a l’any 2013. Les rendes no declarades apreciables en transferències bancàries internacionals ascendeixen a un import superior als set milions d’euros

D’altra banda, es va concedir una subvenció d’un milió d’euros per construir un hotel a través de la comissió delegada d’Assumptes Econòmics que ell presidia en el Govern com a vicepresident.

Per la seua part, l’expresident de Bankia va assegurar que “en tot moment ha actuat d’acord amb les lleis tributàries” i va anunciar que contestarà “puntualment” a l’acusació definitiva de l’ONIF.

Va recordar que el març del 2016 va presentar un informe pericial independent sobre la seua situació tributària davant la falta de concreció de l’ONIF en les acusacions, i en el qual s’exposava que en el període investigat havia pagat set milions d’euros en IRPF.

Segons el seu relat, llavors va exposar davant del Jutjat que la denúncia original tenia “components falsos i altres d’erronis que l’Administració podria haver corregit amb la informació que tenia en el seu poder i no ho va fer”.

Matas, a judici per finançar amb B campanyes del PPEl jutge José Castro va decretar ahir l’obertura de judici oral contra l’expresident del Govern balear Jaume Matas i l’exconseller d’Interior i exsecretari general del PP José María Rodríguez per una peça del cas Over, que investiga la desviació de fons públics per sufragar les despeses de les campanyes electorals del PP dels anys 2003 i 2007. La Fiscalia demana per a Matas cinc anys de presó.

tracking