SEGRE

CORRUPCIÓ GÜRTEL

Ana Mato i el PP, citats a declarar dilluns per Gürtel

Estan cridats al judici com a partícips a títol lucratiu || Nou empresaris valencians admeten el finançament il·legal

Ana Mato.

Ana Mato.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha citat a declarar dilluns vinent 13 de febrer el representant legal del PP i Ana Mato, exministra de Sanitat i exdona de l’exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid) Jesús Sepúlveda, com a partícips a títol lucratiu. El tribunal, encarregat de jutjar els 37 acusats per la primera època d’activitats de la trama Gürtel (1999-2005) ha cridat per la mateixa raó Gema Matamoros, dona de l’exalcalde de Majadahonda (Madrid) Guillermo Ortega.

Aquesta decisió ha estat adoptada pel tribunal “per majoria, que no per unanimitat”, perquè considera que la seua compareixença és oportuna en el moment de declaració “de subjectes passius”, segons va dir Ángel Hurtado, president del tribunal. A Ana Mato se li ha fixat una fiança de 28.467,53 euros, i el PP, pels delictes que presumptament van cometre els exalcaldes de Majadahonda i Pozuelo, haurà de respondre amb una caució de 245.492 euros. L’esposa de Guillermo Ortega ha de respondre amb 45.066 euros.

D’altra banda, nou empresaris admeten haver finançat il·legalment el PP del País Valencià. Després d’assolir un acord de conformitat amb la fiscalia anticorrupció, han reconegut que van finançar de forma il·legal el Partit Popular en les eleccions municipals i autonòmiques del 2007 i en les generals del 2008.

Per la seua banda, Rodrigo Rato cobrava fins a 65.000 euros per cada conferència que feia en caixes i empreses.

Està acusat de no declarar rendes d’import lleugerament superior als catorze milions entre els anys 2004 i 2015, tots dos inclusivament. La suma defraudada ascendeix a 6,8 milions, dels quals no han prescrit 5,4 milions. Rato nega les acusacions i apunta que va pagar set milions d’euros d’IRPF en el període que s’investiga. Des del 2007 es va dedicar a pronunciar conferències, per la qual cosa va facturar 1,4 milions d’euros sense declarar, segons l’Agència Tributària.

tracking