SEGRE

SOBIRANISME JUSTÍCIA

Hisenda embarga 250.000 euros a l’ANC per una enquesta sobre el 9-N

Correspon a una multa en relació amb la protecció de dades || Un jutge investiga l’exsenador Santi Vidal per possible revelació de secrets i delicte informàtic

Un moment de la Gigaenquesta a Lleida l’octubre del 2014.

Un moment de la Gigaenquesta a Lleida l’octubre del 2014.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va anunciar ahir que l’Estat ha decidit embargar 246.559 euros a l’entitat per una multa de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (Aepd) relacionada amb la Gigaenquesta que van fer les entitats sobiranistes el 2014 –abans de la consulta del 9-N– per preguntar als ciutadans com voldrien que fos una Catalunya independent.

L’Aepd va multar el 2015 amb uns 240.000 euros l’ANC i amb uns 200.000 Òmnium Cultural al considerar que van vulnerar les normatives de protecció de dades en la Gigaenquesta amb les seues preguntes als ciutadans, entre les quals destacaven les prioritats d’inversió que hi hauria d’haver en una Catalunya independent, les llengües oficials i la participació en un referèndum.

Per “minimitzar” l’embargament, l’ANC va demanar aportacions econòmiques.

En un altre ordre de coses, un jutge de Barcelona ha obert una investigació després de les declaracions del dimitit senador d’ERC Santi Vidal, que al·ludia a possibles il·legalitats del Govern amb dades fiscals, per esbrinar si va poder cometre un delicte informàtic i un altre de revelació de secrets.

En aquest context, la CUP proposa que el Govern creï ara un instrument organitzador. Es tractaria, segons els cupaires, d’una estructura prèvia de suport tècnic i logístic que organitzi el procés constituent “sense dirigir-lo políticament”, és a dir, sota el comandament de la societat civil. A més, la CUP insisteix que l’ideal és que estigui tot a punt per celebrar el referèndum a partir del maig en cas que hagi d’avançar.

tracking