SEGRE

TRIBUNALS DELICTE

El jutge imputa Fernández Ordóñez per la sortida a borsa de Bankia

Juntament amb altres alts càrrecs del Banc d’Espanya i l’excúpula de la CNMV || El 2011, van ser advertits dels problemes de l’entitat que va acabar rescatada

L’exgovernador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández.

L’exgovernador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge Fernando Andreu, instructor del cas Bankia sobre les suposades irregularitats en la sortida a borsa de l’entitat el 2011, investigarà les excúpules del Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), després que la mateixa Audiència Nacional ho hagi ordenat.

La secció tercera de la sala penal que presideix el jutge Antonio Díaz Delgado va estimar el recurs de l’acusació popular exercida per la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), de forma que obliga a citar com a investigats l’exgovernador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez, el seu exnúmero dos Fernando Restoy, i el que va ser president de la CNMV Julio Segura.

Ordena al jutge Andreu les imputacions que havien estat descartades pel magistrat

Els efectes de la interlocutòria es fan extensibles a l’exsubgovernador Javier Aríztegui, a l’exdirector de Supervisió Jerónimo Martínez Tello, Mariano Herrera i Pedro González, així com a Pedro Comín, superior de José Antonio Casaus en la tasca d’inspecció.

La sala assumeix els arguments de l’acusació, que va carregar contra les dos institucions a l’“incitar” l’entitat a la “fugida cap endavant” del debut borsari, mentre que “existeixen indicis múltiples, bastants i concurrents” que van donar llum verda a l’operació a pesar de les “reiterades” advertències dels grups d’inspecció.

Els magistrats valoren les proves testificals practicades des del 2012, així com els correus electrònics intercanviats amb els seus superiors per una de les peces clau del cas, l’inspector del Banc d’Espanya José Antonio Casaus.

En aquestes comunicacions, Casaus assenyalava que el grup BFA-Bankia era inviable “a mitjà termini” i advertia dels “greus i creixents problemes de rendibilitat, liquiditat i solvència”. La sala contradiu ara l’instructor, que va rebutjar investigar els alts funcionaris d’aquests organismes a l’estimar que la responsabilitat en les decisions de gestió corresponia als òrgans d’administració.

Es tracta de Mariano Herrera García-Canturri, que ocupa el càrrec de director general de Supervisió; Pedro Comín Rodríguez, director general adjunt de Supervisió, i Pedro González, director del departament d’Inspecció IV. “En els seus escrits de renúncia, dirigits al governador del Banc d’Espanya, expressen el seu desig de no quedar-se en els càrrecs a fi que la seua citació per declarar com a investigats en el procediment obert a l’Audiència Nacional, en relació amb la sortida de Bankia a Borsa el 2011, no afecti el desenvolupament de les funcions de supervisió del Banc d’Espanya”, concreta la institució en un comunicat.

Renuncien tres directius al saber que han estat imputats? Els tres directius del Banc d’Espanya que l’Audiència Nacional ha demanat investigar en el cas Bankia van presentar ahir la seua renúncia.

tracking