SEGRE

EUA PRÒXIM ORIENT

Trump abandona la solució de dos estats per a Israel i Palestina

Després d’entrevistar-se amb Netanyahu, que considera que el seu lideratge frenarà l’islamisme || El president dels EUA veu insuficients les mesures davant de l’Iran

Benjamin Netanyahu i Donald Trump, a la roda de premsa d’ahir.

Benjamin Netanyahu i Donald Trump, a la roda de premsa d’ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trump va rebre ahir a la Casa Blanca el seu “amic”, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, amb el qual va repassar els “llaços irrompibles” que uneixen els respectius països. En una compareixença farcida de rialles i bons gestos, els dos líders van reiterar que els Estats Units i Israel són “aliats”, i van deixar veure que, amb Trump a la Casa Blanca, encara més. El president dels Estats Units va prometre “treballar” per aconseguir un acord de pau al Pròxim Orient, encara que va deixar clar que la responsabilitat negociadora recau en israelians i palestins, als quals va reclamar “compromisos” de cara a aconseguir avenços.

Trump va reclamar als israelians “una mica de flexibilitat” per avançar cap a la pau, i que “continguin els assentaments una mica”, mentre que va instar els palestins a reconèixer l’Estat d’Israel i “desfer-se de part del seu odi” que, segons el president nord-americà, “comença a una edat molt primerenca, a l’escola”. Pel que fa a la solució del conflicte entre Israel i Palestina, va afirmar que no veu indispensable que es creï un Estat palestí, i va afegir que serà “feliç” amb qualsevol solució que acordin les parts.

Trump demana flexibilitat a Israel i als palestins, “desfer-se de l’odi” cap als hebreus

Netanyahu, per la seua banda, va explicar que no demana res que no hagués plantejat ja fa anys, com són garanties de seguretat i el reconeixement de l’Estat hebreu.

Sobre l’Iran, Trump va assegurar ahir que el pacte internacional amb l’Iran per contenir el seu desenvolupament nuclear és un mal acord i que el seu Govern farà “més” per assegurar-se que Teheran “mai” obtindrà armes atòmiques.

El president va apuntar que la seua administració ja ha imposat sancions a l’Iran, i “farà més” per evitar un règim iranià nuclear, tot i que de moment el seu Govern no ha fet passos decisius per sortir de l’acord amb Teheran. Per la seua banda, Netanyahu va lloar Trump per “liderar un important esforç” per desfer l’acord nuclear amb l’Iran.

Els EUA moderaran el compromís amb l’OTAN si la resta no hi aporta més? El secretari de Defensa nord-americà, James Mattis, va avisar ahir els seus homòlegs de l’OTAN que els Estats Units moderaran el compromís amb l’Aliança Atlàntica si no augmenten la despesa en defensa dins de la reunió, i va reclamar als aliats que no comptin amb fulls de ruta amb terminis per assolir la meta de destinar a defensa el 2% del producte interior brut nacional a elaborar aquest any. Mattis va avisar que els aliats no poden ser “al mateix lloc a finals d’any” que avui i va instar a adoptar “un pla aquest any, amb uns terminis decisius, per fer un progrés constant” per complir la meta del 2%. Per la seua part, la ministra de Defensa espanyola, María Dolores de Cospedal, espera “tenir unes excel·lents relacions” amb els EUA i complir l’objectiu del 2% progressivament.

tracking