SEGRE

ESNOTICIA

Urdangarin, condemnat a sis anys i tres mesos de presó; la infanta, absolta

La germana del rei sols haurà de pagar una multa i imposen 3 anys a Jaume Matas

La infanta, en un moment del judici. Ha estat absolta i haurà de pagar només una multa. L’Estat fins i tot li tornarà diners.

La infanta, en un moment del judici. Ha estat absolta i haurà de pagar només una multa. L’Estat fins i tot li tornarà diners.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Iñaki Urdangarin, espòs de la infanta Cristina i cunyat del rei Felip VI, ha estat condemnat a sis anys i tres mesos de presó pel ‘cas Nóos’ (desviació de fons públics). La germana del rei ha estat absolta i només haurà de pagar una multa de 265.000 euros. L’únic polític condemnat ha sigut l’expresident balear Jaume Matas: 3 anys i 8 mesos.

Iñaki Urdangarin ja és el primer membre de la família reial espanyola i de la reialesa europea condemnat per corrupció. En canvi, la infanta Cristina ha quedat absolta del cas Nóos, de desviació de fons públics. L’Audiència de Palma ha imposat a la germana del rei el pagament de 265.000 euros en concepte de responsabilitat civil per haver-se lucrat amb els diners obtinguts pel seu marit, a qui el tribunal ha imposat una pena de sis anys i tres mesos de presó. La germana del rei ja va dipositar el 2014 un total de 587.413 euros, amb la qual cosa recuperarà gairebé la meitat d’aquests diners. La pena imposada a l’exsoci d’Urdangarin, Diego Torres, és de vuit anys i sis mesos. La de l’expresident de les Balears, Jaume Matas, de tres anys i vuit mesos. Els condemnats recorreran davant del Suprem. El tribunal atribueix a Urdangarin un “privilegiat posicionament institucional” que el va portar a aconseguir contractes de manera irregular a les Balears. Afirma també que la decisió de contractar-lo va ser unilateral de Matas, “que la va adoptar a causa de la influència exercida per Urdangarin, concertat llavors amb el seu soci Diego Torres”.

Pel que fa a la infanta Cristina, la sentència destaca que “desconeixia” l’existència d’“il·lícits penals” (delicte fiscal i malversació) per part del seu marit i no va participar en la seua execució, segons la sentència notificada ahir. El tribunal diu que “no ha resultat acreditada la participació de Doña Cristina en l’ocultació de patrimoni” a Hisenda. Les jutges precisen que, encara que la infanta desconegués els delictes, els diners ingressats en els comptes d’Aizoon (l’empresa que compartia amb el seu marit) “es van incorporar al seu patrimoni des que va ser ingressat en comptes corrents de què gaudia de plena disponibilitat”, per la qual cosa li imposa una multa.

Diversos membres de la reialesa europea han tingut problemes legals, entre ells el príncep Ernest de Hannover, espòs de la princesa Carolina de Mònaco (de la qual està separat), i el príncep Andreu, segon fill d’Isabel II d’Anglaterra, però cap no ha estat condemnat a penes de presó.

El fiscal Pedro Horrach demanarà presó preventiva per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres després de la seua condemna a 6 anys i 3 mesos i a 8 anys i 6 mesos de presó, respectivament. Horrach va sol·licitar ahir una vista de mesures cautelars que podria celebrar-se dilluns vinent. La seua petició d’ingrés a la presó tant del marit de la infanta Cristina com del seu exsoci va en la línia del tractament per a altres condemnats per corrupció a Espanya, amb penes de més de sis anys de presó. Els tribunals ordenen normalment l’ingrés a la presó de condemnats a més de dos anys quan les condemnes són fermes. Quan encara no ho són i les defenses presenten recurs davant del Tribunal Suprem, com és el cas, l’habitual en supòsits de corrupció és que els tribunals dictin presó preventiva per als condemnats a més de 6 anys de presó. Aquest és el cas tant d’Urdangarin com de Diego Torres. En el de Torres, el risc de fuga és més gran, perquè ha estat condemnat a més anys i li és més fàcil passar inadvertit, però és improbable que el tribunal prengui mesures diferents per als dos.

La infanta, en un moment del judici. Ha estat absolta i haurà de pagar només una multa. L’Estat fins i tot li tornarà diners.

La infanta, en un moment del judici. Ha estat absolta i haurà de pagar només una multa. L’Estat fins i tot li tornarà diners.

tracking