SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

El dinar de la gran discòrdia

Puigdemont i Rajoy van compartir àpat l’11 de gener a Moncloa, tot i que sense negociació o avenços sobre el referèndum || Munté, que va negar rotundament la reunió, va fer acció ahir de dimitir

Rajoy i Puigdemont es van veure a Moncloa al gener

Rajoy i Puigdemont es van veure a Moncloa al gener

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de tres dies d’anuncis i desmentiments sobre una trobada secreta entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el del Govern central, Mariano Rajoy, ahir es va confirmar que tots dos van dinar junts a la Moncloa l’11 de gener. Tot va començar diumenge quan el subdelegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va revelar reunions en secret entre els dos governs, paraules que van negar tant el líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, com la portaveu del Govern, Neus Munté. Malgrat tot, La Vanguardia ha revelat la reunió, sense que es produís cap atansament sobre el tema sobiranista. Ni un ni l’altre van desmentir ahir la trobada.

En la sessió de control del Parlament, Puigdemont, sense desmentir la trobada amb Rajoy, va dir que ha constatat “amb tristesa” i amb “coneixement de causa” que al Govern central no hi ha “voluntat de dialogar” sobre un referèndum a Catalunya: “No hi ha negociació.”

El president assegura “amb tristesa” que Rajoy no té la voluntat de parlar del referèndum

La revelació de la reunió va agafar a contrapeu la portaveu del Govern, Neus Munté. Fins i tot, segons Economía Digital, Munté va fer acció de dimitir. Per aclarir dubtes sobre un presumpte malestar de Munté amb Puigdemont per no haver estat advertida de la reunió, ahir es van deixar veure prenent un cafè junts.

Per la seua part, sense voler confirmar la reunió, Rajoy va dir: “La meua posició coincideix amb la d’una gran majoria de persones a Catalunya i nosaltres volem tractar dels temes que afecten la gent.” “Jo no puc autoritzar un referèndum que pretén liquidar la sobirania nacional”, va explicar.

Fonts de l’Executiu central van assegurar que el Govern “ha dialogat i dialogarà” amb la Generalitat per intentar solucionar els problemes dels catalans, malgrat que lamenta “l’entossudiment” entorn del referèndum, quan no hi ha cap esperança d’acord.

barcelona

La reunió dels presidents Puigdemont i Rajoy va ser tema de debat a la sessió de control d’ahir al Parlament. D’una banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va recordar precisament les paraules de Munté i va considerar “intolerable” que Puigdemont hagi “mentit” i “ocultat” la reunió amb Rajoy. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ja va apuntar dimarts des de Madrid que hi havia hagut una reunió entre Puigdemont i Rajoy, “va celebrar” que hi hagi converses i va afirmar que “n’hi hauria d’haver més”, malgrat que va retreure al president que “li molesti que els catalans sàpiguen el que fa en privat”. El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, no va retreure a Puigdemont la trobada amb Rajoy, de fet va afirmar que aquest és “el seu deure”, tot i que va reclamar que “no s’amagui” i “no emboliqui l’opinió pública”. A més, va denunciar el “doble llenguatge” del Govern en relació amb el procés català. Aquestes paraules van enfurismar el mateix Puigdemont, que va dir que “té el mateix llenguatge en públic que en privat”. El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, va afirmar que “rotundament no existeixen reunions secretes ni negociacions per parlar del referèndum”.

La CUP tampoc va abordar l’assumpte a l’hemicicle, si bé únicament va dir que “ens interessa si parlen del referèndum”. El diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que el seu partit no estava al corrent de la reunió. L’expresident de la Generalitat Artur Mas va instar el Govern del PP a fer una oferta d’autogovern a Catalunya per sotmetre-la a referèndum al costat de la possibilitat d’independència. A més va advertir de “la reacció” que hi pot haver davant les mesures per evitar la consulta.

tracking