SEGRE

CORRUPCIÓ CAS NÓOS

Iñaki Urdangarin seguirà en llibertat, sense fiança i a més podrà continuar vivint a Suïssa

El fiscal havia demanat una fiança de 200.000 €, però el tribunal al·ludeix al seu “arrelament suficient” a l’espera de sentència ferma || El seu exsoci també eludeix la presó però ha d’entregar el passaport

Iñaki Urdangarin a la sortida de l’Audiència de Palma.

Iñaki Urdangarin a la sortida de l’Audiència de Palma.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tribunal de l’Audiència de les Balears que va condemnar Iñaki Urdangarin a sis anys i tres mesos de presó pel cas Nóos va acordar ahir mantenir-lo en llibertat provisional, amb compareixences mensuals a Suïssa, on resideix amb la seua família, perquè “en cap moment” ha provat d’eludir l’acció de la justícia i disposa de “prou arrelament”.

Les jutges van desestimar la petició de la Fiscalia Anticorrupció de presó provisional eludible mitjançant fiança de 200.000 euros, a la qual s’havia oposat la defensa del marit de la infanta Cristina.

Urdangarin haurà de comparèixer el primer dia de cada mes davant de l’autoritat judicial al seu país de residència, Suïssa, i està obligat a comunicar al tribunal qualsevol desplaçament fora de la Unió Europea o canvi de residència, va decidir el tribunal.

L’exsoci d’Urdangarin, Diego Torres, sobre el qual pesa una condemna de vuit anys i mig, també continuarà en llibertat provisional. En aquest cas, el tribunal li ha retirat el passaport, li prohibeix sortir d’Espanya i l’obliga a comparèixer al Jutjat més pròxim al seu domicili el primer dia de cada mes, així com a comunicar qualsevol canvi de residència.

Davant de la presó provisional amb fiança, les jutges van optar per “mesures cautelars menys costoses que garanteixin la subjecció dels acusats al control del tribunal” i les van considerar proporcionades al risc de fuga que impliquen les elevades penes que van imposar als dos. La interlocutòria dictada després de la vista de mesures cautelars, que va durar mitja hora, assenyala que “la gravetat dels delictes i l’elevada pena imposada no poden ser l’únic criteri” per ponderar el perill de fuga.

Per justificar la decisió i, amb independència que pugui prosperar algun dels recursos de cassació anunciats contra la sentència, les jutges van assegurar haver tingut en compte les característiques personals dels condemnats.

“Els dos acusats disposen de prou arrelament (familiar, social i laboral) en territori nacional, especialment Iñaki Urdangarin, que amb les particulars de les seues circumstàncies, àmpliament conegudes, ens eximeixen d’una detallada anàlisi”, indica la interlocutòria sobre els dos socis condemnats.

Mentre les jutges decidien les mesures cautelars per a l’exduc de Palma, la infanta Cristina es trobava a Barcelona, a la seu de La Caixa, on treballa. La infanta va viatjar ahir rumb a Ginebra després d’estar des de dimarts a la capital catalana. Urdangarin, per la seua banda, va arribar des de Ginebra per assistir a la vista prèvia.

Crits de “lladre” i “xoriço” per acomiadar l’exducLa decisió de les jutges sobre no dictar presó provisional ni fiança contra Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres no va estar exempta de polèmica. L’exduc de Palma va marxar del Tribunal entre crits de “lladre” i “xoriço”.

Iñaki Urdangarin a la sortida de l’Audiència de Palma.

Iñaki Urdangarin a la sortida de l’Audiència de Palma.

Iñaki Urdangarin a la sortida de l’Audiència de Palma.

Iñaki Urdangarin a la sortida de l’Audiència de Palma.

tracking