SEGRE

POLÍTICA CORRUPCIÓ

Els Pujol van ocultar diners per “evitar una crisi política”

Artur Mas assegura que no hi va haver finançament il·legal a CDC || Fèlix Millet afirma que “està fet una porqueria”

Oleguer Pujol, fill de l’expresident Jordi Pujol.

Oleguer Pujol, fill de l’expresident Jordi Pujol.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els germans Pujol van decidir ocultar el 2012 els seus diners d’Andorra utilitzant fundacions panamenyes i no regularitzar-los mitjançant l’amnistia fiscal per evitar una “crisi política”, segons van traslladar al conseller delegat de la Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel Prats.

Segons va declarar al jutge, els germans van acudir a reunir-se amb ell a Andorra el 2014, poc després que es publiqués a la premsa que tenien diners al Principat, i se’ls va preguntar per què no els havien regularitzat el 2012 i havien optat en el seu lloc per les fundacions de Panamà. Segons va apuntar el testimoni, ells van respondre que “regularitzar seria una situació de crisi política molt significativa”.

D’altra banda, Artur Mas va negar el finançament irregular de CDC mitjançant el cas del 3% mentre que ERC va demanar ahir que la justícia “arribi fins al final” encara que van assegurar que respecten la presumpció d’innocència.

Amb referència al cas Palau, l’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet va assegurar que “ja era hora” que arribés el judici per l’espoli del Palau, que començarà demà, encara que va lamentar que el seu mal estat de salut no li permetrà afrontar-lo en bones condicions. Va assegurar que està “fet una porqueria” i “passant per una tortura”, per la qual cosa va afegir que voldria no assistir al judici quan no sigui necessari.

L’expresident de FCT Josep B.C. va deixar de cobrar els lloguers de tres locals arrendats al partit a Tàrrega, Lleida i Tarragona durant tres anys i posteriorment els va vendre per un preu “sens dubte sensiblement inferior al de mercat” ja que va ser de 478.000 euros quan el valor cadastral era de 446.000 euros i el real estava per sobre del milió d’euros. A més, el fiscal va afegir que la fundació va vendre aquests locals però no va cobrar la totalitat de l’import per part d’Unió fins al mes de juliol del 2013, una vegada el procediment judicial ja estava en marxa. El fiscal acusa FCT de suposada estafa, falsedat en document mercantil, apropiació indeguda i insolvència punible, entre altres delictes.

Fiscalia, contra UDC per lloguers i vendes a LleidaLa Fiscalia considera “clara i palmària” la responsabilitat civil directa d’Unió al beneficiar-se de forma injustificada de recursos de la Fundació Catalunya i Territori (FCT) en benefici propi a través del lloguer i posterior compra d’uns locals a Lleida i Tàrrega i de pagament de serveis. Al seu informe final, el fiscal Pedro Ariche va considerar ahir que entre 2005 i 2009 el partit “va utilitzar els recursos de l’FCT en benefici propi, fet que queda acreditat en el judici” que va arrancar el 20 de gener a la secció sisena de l’Audiència de Barcelona.

tracking