SEGRE

PANORAMA

Homs diu que tornaria a celebrar el 9-N, culpa el TC de no ser clar i avala posar les urnes

Arriba al judici en contra seu al Suprem acompanyat per Mas, part del Govern i diversos centenars de persones || L’exportaveu del Govern admet davant del Tribunal “tots els fets que se m’imputen i més”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat del PDeCAT Francesc Homs va declarar ahir en el judici per la consulta independentista del 9-N del 2014 que la Generalitat no podia deixar de portar-la a terme per preservar els drets dels ciutadans, que la tornaria a celebrar i que el Tribunal Constitucional (TC) no va ser clar al prohibir-la. A més, va admetre “tots els fets que se m’imputen i més”.

El Tribunal Suprem va iniciar ahir el judici d’Homs, que era el conseller de Presidència i portaveu del Govern quan es va celebrar el 9-N, per a qui el fiscal demana inhabilitació per exercir un càrrec públic durant nou anys per prevaricació i desobediència greu. Francesc Homs va insistir que el Govern va haver de triar entre els drets polítics dels ciutadans i una providència del Tribunal Constitucional que, al seu parer, no prohibia clarament el procés participatiu. “No podíem fer cap altra cosa.” De fet, va recordar que “la Generalitat va demanar un aclariment al TC i aquest aclariment no es va produir”, i va insistir que en cap moment el Govern va pensar que estava cometent res il·legal i encara menys un delicte. Va recordar, a més, que el Govern es va replantejar el procés del 9-N amb els voluntaris. “Estaven en joc els drets fonamentals a la participació política dels ciutadans”, va declarar. Després d’al·ludir a l’anomenada operació Catalunya, va dir que entre el 8 i el 9 de novembre del 2014 va rebre un missatge del Govern central relatiu al fet que, si no celebrava la roda de premsa per informar dels resultats del 9-N, no hi hauria cap actuació en contra seu.

“Estava en joc la participació política i les llibertats d’expressió i ideològica”

En una picabaralla amb el fiscal, va dir que “a casa meua em van ensenyar a no interrompre”, a la qual cosa el president del tribunal li va dir que el Suprem “no és casa seua, però pot dir el que vulgui en la seua defensa”. El magistrat li va oferir poder vestir toga si ho desitjava i asseure’s al costat de la seua lletrada, ja que Homs és advocat, i poder respondre assegut. El tribunal va tornar a desestimar la petició d’Homs perquè testifiquin, entre d’altres, el president del Govern central, Mariano Rajoy i el ministre Rafael Catalá. Homs va arribar al Suprem acompanyat per l’expresident Mas, part de l’actual Govern i diversos centenars de persones. Es van sentir crits a favor de la independència i alguna esbroncada de persones que van anar a la zona amb banderes espanyoles. Pel seu costat, l’exconseller Felip Puig va declarar a la tarda en el judici que la decisió de continuar amb el 9-N després de la providència del Constitucional va ser d’Homs.

Mas: “El judici crea esquerdes en la democràcia espanyola”L’expresident Artur Mas va afirmar ahir que el judici contra Homs crea “esquerdes profundes en la democràcia espanyola”. Per al PSC, el judici és un fracàs de la política, mentre que Podem va defensar el suport a l’exconseller, mentre considera que si s’ha de jutjar CDC és, segons la seua opinió, per corrupció. El número tres del Partit Popular, Fernando Martínez Maíllo, va criticar el que considera una escalada verbal i un “victimisme oportunista” de l’independentisme. La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, vincula l’organització del 9-N a la “sensació d’impunitat” de Convergència Democràtica.

Homs, acompanyat ahir per Mas, part del Govern, dirigents independentistes i persones anònimes al costat d’una gran urna de cartró.

Homs, acompanyat ahir per Mas, part del Govern, dirigents independentistes i persones anònimes al costat d’una gran urna de cartró.

Homs, acompanyat ahir per Mas, part del Govern, dirigents independentistes i persones anònimes al costat d’una gran urna de cartró.

Homs, acompanyat ahir per Mas, part del Govern, dirigents independentistes i persones anònimes al costat d’una gran urna de cartró.

tracking