SEGRE

EUA POLÍTICA

Trump preveu un històric augment de despesa militar per “guanyar guerres”

L’increment en 54.000 milions de dòlars es compensaria en retallades a Exteriors || Bush es distancia del president i assegura que la premsa és “indispensable”

El president dels EUA, Donald Trump, a la sala Roosevelt de la Casa Blanca.

El president dels EUA, Donald Trump, a la sala Roosevelt de la Casa Blanca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, demanarà un augment de 54.000 milions de dòlars, un 9% més, en la despesa en Defensa i Seguretat per al nou any fiscal, que comença el pròxim octubre, dins d’un pla pressupostari que reduirà recursos per al departament d’Estat, va avançar ahir la Casa Blanca.

Trump va anunciar que proposarà aquest “històric” augment de la despesa en Defensa i revisarà els actuals programes, de tal manera que el país pugui “guanyar guerres de nou”, com quan ell era jove.

La Casa Blanca ultima ja els comptes del pròxim exercici, en els quals el dràstic augment dels fons per al departament de Defensa es veurà compensat per retallades en altres organismes, com al departament d’Estat en ajuts a tercers països o l’Agència de Protecció Ambiental, segons fonts citades per The New York Times.

D’altra banda, el Pentàgon va presentar a la Casa Blanca una llista d’opcions per accelerar la lluita contra els jihadistes de l’Estat Islàmic (EI) a Síria i l’Iraq que el president nord-americà haurà ara d’avaluar.

Segons va confirmar un alt funcionari nord-americà, la Casa Blanca va rebre el document amb plans i alternatives per intensificar la guerra contra el jihadisme a Síria i l’Iraq, on grups com l’Estat Islàmic o Al-Qaeda tenen autonomia i territori a pesar de la campanya militar dels EUA i després de més de dos anys de bombardejos aeris.El passat 28 de gener, Trump va ordenar al Pentàgon que li presentés en trenta dies un pla per intensificar la lluita contra el terrorisme islamista.

D’altra banda, l’expresident dels EUA George W. Bush es va distanciar de les crítiques abocades contra la premsa per l’actual mandatari i va subratllar que els mitjans són “indispensables per a la democràcia”. A més, va demanar “respostes” davant de la suposada ingerència de Rússia en les eleccions presidencials que van donar la victòria al republicà el novembre passat.

“Crec que tots necessitem respostes”, va afirmar l’exmandatari republicà (2001-2009) en una entrevista concedida a la cadena NBC, la primera que concedeix des de la investidura de Trump.

tracking