SEGRE

PANORAMA

Junts pel Sí irrita l’oposició al voler lleis de desconnexió en un dia

Aprovació exprés per evitar una possible actuació del Constitucional || Estudia aplicar-ho a la possible llei de transitorietat jurídica, clau en el procés

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxSí va registrar dilluns al Parlament una modificació del reglament de la Cambra que permet una tramitació exprés, i l’aprovació el mateix dia, de la llei de desconnexió de transitorietat jurídica (legalitat catalana) abans que el Tribunal Constitucial hi actuï en contra. Fet que ha irritat tota l’oposició.

El reglament actual del Parlament permet que una llei presentada pel Govern es pugui tramitar per lectura única, sense debat al Parlament, però no ho permet si la registren dos grups parlamentaris. Així doncs, el que proposa JxSí és canviar el reglament per permetre que una proposició de llei, a proposta de dos grups parlamentaris, en aquest cas JxSí i la CUP, es pugui tramitar en lectura única.

C’s, PSC, PP i CSQP veuen “tramposa” la reforma del reglament i estudia fórmules per aturar-la

La Mesa del Parlament va aprovar ahir “tramitar amb condicions” la proposta de reforma del reglament. La condició de la Mesa és que JxSí modifiqui el seu escrit i expliciti que vol crear una ponència conjunta. I és que, segons els lletrats de la Mesa, reformar el reglament de la Cambra requereix obrir una ponència que garanteixi el debat de tots els grups, perquè és una decisió de pes.

Per la seua part, el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, va acusar JxSí de “vulnerar la legalitat”. Va proclamar que el procés sobiranista evidencia “símptomes clars de descomposició” i que la reforma podria vulnerar els drets fonamentals dels diputats.

Pel seu costat, el portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, creu que la reforma “degrada” la Cambra.

El portaveu adjunt de C’s, Fernando de Páramo, va acusar JxSí d’intentar aconseguir a “cop de canvi de reglament” el que no va aconseguir a les urnes en les passades eleccions.

Finalment, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, va explicar que demanaran a la Mesa del Parlament que reconsideri l’admissió a tràmit de la sol·licitud de JxSí, perquè “no hi ha dreceres democràtiques” per a la independència.

En la seua defensa, el diputat de JxSí Roger Torrent va defensar que es tracta d’un mecanisme que millora els drets dels diputats i va recordar que la Constitució es va reformar per última vegada mitjançant lectura única.

En un altre ordre de coses, la portaveu del Govern, Neus Munté, va admetre que s’hauria pogut explicar “millor” quan va negar reunions secretes entre els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, però va subscriure la “discreció” que propugna el Govern central en el diàleg amb Catalunya.

tracking