SEGRE

El comportament "irreprotxable" deslliura Blesa i Rato de mesures cautelars

Miguel Blesa

El comportament "irreprotxable" deslliura Blesa i Rato de mesures cautelarsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha decidit aquest divendres que els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato continuïn en llibertat i sense mesures cautelars a l’espera que sigui ferma la sentència que els va condemnar a sis i quatre anys i mig de presó, respectivament, per les targetes opaques al fisc.

En sengles interlocutòries, la secció quarta de la Sala Penal rebutja les peticions del Ministeri Fiscal i de les acusacions populars en entendre que el comportament "irreprotxable i just" d’ambdós durant el procés fa "innecessària" l’adopció de mesura alguna.

En el cas de Blesa, el tribunal que presideix la jutgessa Ángela Murillo destaca que no existeix risc ni de destrucció de proves ni de reiteració del delicte, per la qual cosa ha obviat la sol·licitud de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) que exigia el seu ingrés immediat a la presó.

A més, els magistrats tampoc no consideren que existeixi risc de fuga ja que, com ha explicat el seu advocat durant la vista celebrada avui, "ha viscut sempre a Espanya", manca d’antecedents penals, està casat, té fills i néts, i la seua edat és a prop dels 70 anys.

Tot això, unit al fet que no s’ha provat que tingui béns a l’estranger i que els que declara a Espanya es troben embargats mostra que el seu arrelament és "inequívoc".

En el cas de Rato, per al qual la CIC sol·licitava també l’ingrés a la presó, el tribunal destaca també el seu comportament "just" durant tot el procés, per la qual cosa no s’"entreveu cap risc" de fuga ni la necessitat d’aplicar cap mesura cautelar.

Així mateix destaca la "presumpció d’innocència" de l’exministre en relació amb els altres processos judicials que té oberts tant a l’Audiència Nacional -la sortida a borsa de Bankia- com en els jutjats de Plaza de Castella -per la investigació sobre l’origen de la seua fortuna-.

L’esmentada presumpció d’innocència, sosté l'auto, "es manté "incòlume" fins que la sentència sigui ferma.

Pensar que Rato podria escapar-se "no sembla mínimament seriós ni rigorós", prossegueixen els jutges, que en aquest punt adopten el criteri del fiscal Alejandro Luzón, que durant la vistilla es van mostrar partidaris de no imposar a Rato cap mesura en tractar-se d’un condemnat amb una pena inferior a cinc anys.

Tant Rato com Blesa, que accedien a l’Audiència Nacional entre crits de "Rato, rater igual que el teu pare i el teu avi", han confirmat la seua intenció de recórrer davant del Tribunal Suprem la sentència que els condemnava, juntament amb uns altres 63 usuaris, com a principals autors d’un delicte continuat d’apropiació indeguda a través del sistema de targetes.

La CIC, per la seua part, ja ha presentat el seu escrit davant de l’alt tribunal per l’absolució del delicte d’administració deslleial de què van ser exonerats ambdós juntament amb l’exdirector general de mitjans de l’entitat Ildefonso Sánchez Barcoj, perquè els fets no van poder ser provats.

El president d’aquest sindicat d’antigues caixes, Gonzalo Postigo, ha mostrat a Efe el seu "estupor" davant de la decisió de la sala, que ara deixa la causa en mans del Suprem.

tracking