SEGRE

INVESTIGACIÓ CORRUPCIÓ

Un excap policial, incapaç d’aclarir l’origen del ‘pen drive’ dels Pujol

El que va ser número 2 del cos va vincular les proves a Método 3 i després ho va atribuir a la “imaginació poderosa” || Atribueix a la seua “enyorança de jubilat” la intervenció

L’exnúmero dos de la Policia, Eugenio Pino.

L’exnúmero dos de la Policia, Eugenio Pino.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia, Eugenio Pino, es va desdir davant del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata i va atribuir a la seua “imaginació poderosa com a policia” la vinculació de l’agència Método 3 amb la informació relativa a la família de Jordi Pujol. Primer va declarar que les proves estaven vinculades a l’agència.

Ahir es va divulgar l’enregistrament de l’interrogatori del jutge José de la Mata, que instrueix el cas, a Pino, que es va oferir a donar detalls sobre l’origen del polèmic llapis de memòria sobre els Pujol.

Les paraules d’Eugenio Pino van exasperar el jutge i les fiscals: “Estem una mica desconcertats”

En l’interrogatori, fet el 16 de febrer, Pino va dir que aquest llapis el va aconseguir el comissari Marcelino Martín-Blas fa quatre anys (vegeu el desglossament) en l’escorcoll als locals de l’agència de detectius de Barcelona Método 3. Però Pino no va poder assegurar-ho, i quan el jutge li va reclamar que concretés, va respondre: «En la meua imaginació poderosa com a policia, és Método 3. Però si ara em diu vostè: “Ho jura sobre la Bíblia?”, jo diré que no ho sé. En algun moment puc semblar imprecís, però en altres coses sóc bastant precís.» Aquestes i altres respostes de Pino, que s’ha responsabilitzat de ser un dels executors de l’anomenada operació Catalunya sota les ordres de l’exministre Jorge Fernández Díaz, van arribar a posar nerviosos el jutge, l’advocat de l’Estat i la fiscal, Belén Suárez, que va expressar: “Arriba vostè avui i parla d’un pen drive que li dóna Martín-Blas i del qual desconeix el contingut. Estem una mica desconcertats.”

A més, en un altre escrit, Pino va arribar a afirmar que l’expresident Pujol havia pagat 700.000 euros a l’agència Método 3 per la informació del pen drive, cosa que el 16 de febrer, davant del jutge, va dir que això només era un “rumor”.

En la seua declaració com a testimoni, també va atribuir a la seua “enyorança de jubilat” la seua intervenció en aquest procés, i va dir que té com a defecte “donar per fetes les coses”.

Un altre excap al jutge: “El ‘pen’ no existeix, no sigueu tontos”? L’excap d’Afers Interns de la Policia Nacional, Marcelino Martín-Blas, va explicar al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata que el juliol del 2016 va alertar el responsable de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), José Manuel García Catalán, que ell no havia tingut accés a cap pen drive amb proves sobre la família de l’expresident Pujol. “Diran el que vulguin, però és que no n’hi ha, no existeix; no sigueu tontos, no existeix”, va assegurar. En la seua declaració del 17 de febrer, Blas desmunta a preguntes del jutge la versió de l’exnúmero dos de la Policia, Eugenio Pino, que un dia abans havia dit que va ser aquest que li va fer entrega d’un pen drive encriptat. “No em van entregar els detectius de Método 3 res ni jo vaig entregar res al senyor Eugenio Pino”, va exposar.

tracking