SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

El Consell de Garanties veu inconstitucional la partida del pressupost per al referèndum

Sí que avala els 5,8 milions previstos per a ‘processos electorals’, perquè no concreta a quins es refereix || Carles Puigdemont resta valor al dictamen i diu que “la partida per a la consulta està garantida”

Puigdemont va visitar ahir el despatx RCR Arquitectes d’Olot, guanyador del ‘Nobel d’arquitectura’.

Puigdemont va visitar ahir el despatx RCR Arquitectes d’Olot, guanyador del ‘Nobel d’arquitectura’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Garanties Estatutàries, conegut popularment com a Tribunal Constitucional català, va emetre ahir un dictamen per unanimitat que considera inconstitucional la disposició addicional del projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2017 que afirma que el Govern ha de destinar recursos aquest any a un referèndum d’independència.

C’s, PSC i PP havien demanat un dictamen sobre els comptes a l’òrgan consultiu i, si el Govern vol complir-lo, haurà de presentar esmenes als comptes a través de JxSí.

Junqueras “estudiarà” el dictamen, però promet no renunciar als reptes proposats pel Govern

El dictamen del Consell de Garanties, tanmateix, sí que veu legals els 5,8 milions d’euros que la Generalitat preveu en els comptes per a processos electorals aquest any.

L’òrgan manifesta que aquests 5,8 milions no poden declarar-se inconstitucionals perquè no es concreta a què es destinaran, per la qual cosa la seua legalitat no pot determinar-se fins que es concreti.

El referèndum pot pressupostar-se segons tres punts dels comptes: la disposició addicional número 31, els 5,8 milions d’euros de processos electorals i els 330 milions del fons de contingència que el Govern preveu cada any per a imprevistos.

Amb el dictamen, l’òrgan consultiu es pronuncia contra la primera via per al·ludir explícitament la paraula referèndum, però salva les altres dos perquè no concreten la finalitat dels diners. Els dictàmens del Consell no són vinculants per al Govern, com va decidir el Tribunal Constitucional en la sentència del 2010 sobre l’Estatut d’Autonomia, però l’Executiu té per costum complir-los, encara que només sigui un òrgan consultiu.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar, com a resposta al dictamen del Consell, que el referèndum es convocarà perquè “la partida econòmica amb els diners reservats per fer un referèndum està perfectament avalada”.

“També hi ha bones notícies avui”, va dir en el discurs de clausura de l’assemblea general de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Puigdemont va assenyalar que estan “a només uns mesos de donar sentit al motiu pel qual es va crear l’AMI”, i va recordar que compten amb un Parlament amb majoria independentista que ha encarregat al Govern un projecte de govern i de país que respongui a la majoria.

Per la seua part, el vicepresident, Oriol Junqueras, es va comprometre a “estudiar” el contingut del dictamen, però va afegir que el Govern no pot renunciar als seus compromisos, i menys si són els més importants.

“És un òrgan de la Generalitat que diu que està cometent actes inconstitucionals”, va insistir, i va recomanar al president, Carles Puigdemont, que “no continuï fent coses que els seus propis òrgans rebutgen”.

tracking