SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Troben restes de nadons en un convent catòlic a Irlanda

Un antic centre d’acollida per a mares solteres || Una historiadora havia denunciat fosses amb fins a 800 nens

Entrada d’una tomba massiva al Mother and Baby Home.

Entrada d’una tomba massiva al Mother and Baby Home.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió que investiga a Irlanda les cases d’acollida dirigides per ordes religiosos catòlics al segle XX va informar ahir que ha descobert un “gran nombre” d’esquelets humans (nadons i nens) en cambres subterrànies d’un centre de monges a la localitat de Tuam, a l’oest del país. Al presentar algunes de les seues conclusions, l’anomenada Comissió sobre Mares i Nadons es va declarar “commocionada” per la troballa d’“un gran nombre de restes humanes” almenys en disset de les vint cambres subterrànies excavades pels experts forenses en les últimes setmanes.

“Entre les restes hi ha un nombre d’individus d’edats compreses entre les 35 setmanes de gestació i els dos o tres anys”, va explicar el portaveu respecte al centre de Tuam, en funcionament com a casa d’acollida per a mares solteres entre el 1925 i el 1961.

Entre les restes, n’hi ha de fetus de 35 setmanes a nens amb edats d’uns dos o tres anys

El Govern de Dublín va establir la comissió el 2014 per aclarir aquest assumpte, després que una historiadora denunciés la possible existència de 800 esquelets de nens en una fossa propera a un centre religiós de les Germanes del Bon Socors. Les seues indagacions proven de donar llum sobre els alts índexs de mortalitat infantil registrats en aquestes institucions durant el segle passat, les pràctiques d’enterraments dels morts, les seues polítiques d’adopcions i certs programes de vacunació experimental.

El Govern ha estimat que unes 35.000 mares solteres van passar per algun dels deu centres d’acollida gestionats per ordes de germanes catòliques des de la creació de l’Estat irlandès el 1922 fins als anys seixanta.

El 2013, una altra investigació oficial va revelar el comportament de les monges a les anomenades Bugaderies de la Madgalena, on entre el 1922 i el 1996 milers d’internes van treballar en un règim de semiesclavitud i abusos. Entre els motius que portaven a la reclusió de les dones, l’informe va citar “abusos familiars” i “actituds immorals”, les quals implicaven en ocasions embarassos fora del matrimoni.

tracking