SEGRE

IRLANDA ELECCIONS

Caiguda de l’unionisme, que guanya per la mínima al Sinn Féin

Imatge del recompte després de les eleccions a Irlanda.

Imatge del recompte després de les eleccions a Irlanda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions autonòmiques celebrades a Irlanda del Nord dijous han fet un gir històric en l’equilibri de poder entre protestants i catòlics a la província britànica, al confirmar-se ahir l’auge de Sinn Féin i la caiguda del Partit Democràtic Unionista (DUP).

El recompte final de vots d’aquests comicis anticipats, els segons en onze mesos, va confirmar que el DUP d’Arlene Foster va obtenir 28 escons, deu menys que en l’anterior legislatura –si bé el nombre de seients a l’Assemblea de Belfast s’ha reduït de 108 a 90.

El Sinn Féin, antic braç polític del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), va perdre un parlamentari respecte al 2016 i es va quedar a un del DUP (27), però va aconseguir el 27,9% dels vots de primera preferència, un 4% més, davant el 28,6% dels unionistes. Els van seguir el nacionalista Partit Socialdemòcrata i Laborista, amb dotze escons, el Partit Unionista de l’Ulster, amb deu, i el multiconfessional Aliança, amb vuit. Les forces protestants perden la majoria a l’Assemblea autònoma.

tracking