SEGRE

ERC SOBIRANISME

Junqueras adverteix Rajoy que no renunciaran mai a les urnes ni a la democràcia

ERC va celebrar ahir l’acte “Guanyem la República. Fem-ho” a Barcelona davant de més de 5.000 persones || Joan Tardà afirma que “guanyarem pacíficament i, si fos necessari, insubmisament”

Oriol Junqueras en l’acte d’ahir, “Guanyem la República. Fem-ho”, a Barcelona.

Oriol Junqueras en l’acte d’ahir, “Guanyem la República. Fem-ho”, a Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana va celebrar ahir l’acte “Guanyem la República. Fem-ho” al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Va ser un acte multitudinari al qual van assistir més de 5.000 persones i en el qual Oriol Junqueras, president del partit i vicepresident de la Generalitat, va interpel·lar Mariano Rajoy, directament en castellà, a qui va assegurar que el referèndum es farà amb o sense el seu aval: “Les mans d’aquesta societat, tan diversa i tan plural, no renunciaran mai a defensar la democràcia, no renunciaran mai a exercir el dret al vot, no renunciaran mai ni a les urnes, ni a les paperetes.” També va fer una crida a la unitat de totes les forces del Parlament, en especial als comuns, per fer un front pel referèndum, “Per guanyar no ens sobra ningú”, va afirmar. Per a Junqueras, “la victòria de la democràcia i del dret al vot a Catalunya ho és també per a tothom, i l’Estat espanyol i els seus aliats ho volen impedir, però no ho aconsegueixen”.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va assegurar que els catalans guanyaran i que ho faran “a la catalana, cívicament, pacíficament, però també insubmisament, si és necessari”. Tardà va apuntar que Catalunya és privilegiada per ser part d’una Europa on “tot es decideix a les urnes”, i que per això estan obligats a guanyar. Va demanar que es renovi el compromís de ser fidels al Parlament i al Govern, i per fer-ho va reclamar “enterrar el sectarisme” i treballar perquè el sobiranisme convergeixi i tots siguin “agents actius” en la crida a la participació en el referendum. “Catalunya es quedarà per vestir sants? Ni de conya. A Catalunya votarem i ens guanyarem el nostre futur”, va sentenciar Marta Rovira, la secretària general d’ERC.

Junqueras va fer una crida per fer un front comú a favor del referèndum

El portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va afegir que “estem demostrant que som l’única amenaça a un statu quo indecent que persegueix el vot” i per al qual “trencar ous és un delicte”, a pesar que “no hi ha res més democràtic que un referèndum d’autodeterminació”, va insistir.

“Guanyem la República. Fem-ho” és l’acte central de la seua campanya “La República que farem”, que està en marxa des de l’octubre passat. Una campanya anomenada preconstituent i que combina actes territorials i sectorials amb l’objectiu que els catalans defineixin conjuntament com serà la nova República catalana.

barcelona

La CUP va assegurar ahir que descarta qualsevol canvi en els pressupostos i que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries no va ser “cap sorpresa i no canvia res”. Els cupaires van recordar, en un comunicat, el caràcter “consultiu i de mentalitat autonòmica” del Consell i van apuntar que dictamina “partint de la Constitució espanyola”. En aquest sentit, l’esquerra anticapitalista va considerar “obvi que un referèndum, en aquest moment, és incompatible amb aquesta Constitució justament per la manca de democràcia i reconeixement del dret a l’autodeterminació”. La CUP va subratllar que el seu suport als comptes i al Govern està condicionat a la celebració del referèndum, i van advertir que “caldrà desobeir impediments, mandats judicials o sentències de l’Estat; no hi ha una altra manera de fer-ho”. En aquest mateix sentit, la CUP es reunirà aquesta setmana amb Junts pel Sí per tractar la consulta.

L’expresident de la Generalitat Artur Mas va dir a la Universitat de Harvard (EUA) que s’imagina Catalunya “sent la Dinamarca de la Mediterrània”, la qual cosa passaria per tenir feina de qualitat, un atur baix, uns salaris alts, una economia oberta, un estat del benestar robust i sostenible i una democràcia de qualitat. Durant un diàleg mantingut divendres amb l’exministre brasiler d’Exteriors Roberto Mangabeira, a la Harvard Law School, Mas va exposar les característiques que, segons ell, tindria un futur Estat català dins de la Unió Europea, i va dir que el projecte sobiranista passa per “incardinar” aquest estat dins la UE i dins les institucions internacionals. Davant d’unes dos-centes persones, Mas va assegurar que el 80% dels catalans vol el referèndum i va afegir que la Constitució espanyola “permet la seua celebració per poder conèixer l’opinió de la gent”. Mas va fer dimecres la mateixa comparació a la Universitat d’Oxford, al Regne Unit.

El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, va assegurar ahir que l’Executiu de Mariano Rajoy “no es quedarà de braços plegats” si el Parlament no elimina la partida destinada al referèndum del pressupost de la Generalitat. Millo va reconèixer que, malgrat no ser vinculants els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries, la Generalitat de Catalunya “ha de tenir en compte” les resolucions que dicta.

tracking